Neléčená distorze kotníku

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem si na schodech zvrtl kotník, ale kvůli vyřizování jsem s tím musel chodit několik hodin. Poté večer velký otok kolem vnějšího kotníku. Den po úrazu jsem byl na chirurgii, kde mi udělali rentgen (bez zlomeniny) a Dg: distorsio ATC l. sin. a klid. režim 14 dní, obvazovat a ledovat (žádné berle, ani sádra, prý s tím můžu normálně chodit – bolestivé, ale dalo se). Bolest nepolevovala, tak jsem po 10 dnech šel na ortopedii, kde mi bylo diagnostikováno: stp distorsionem ATC l. sin s distenzí FTA. Ortoped mi řekl, že mám natržené vazy, ale že už prý sádra nemá smysl a ať to rozchodím a po šesti týdnech budu bez problémů. COŽ SE NESTALO. Chodil (kulhal) jsem jen po bytě, kam jsem potřeboval mě zavezla rodina. Při návštěvě jiného ortopeda (po těch šesti týdnech bez zlepšení) jsem se dověděl, že jsem měl mít okamžitě sádru, i po těch 10 dnech, ale že v současnosti to už doopravdy nemá cenu, takže mám být ještě měsíc doma s min. chůzí a poté se uvidí. V současnosti je kotník zbytnělejší, než ten druhý (otok zmizel až po užívání Aescinu), dost malý rozsah pohybu (při pronaci výrazná řezavá bolest – budí mě v noci). Normální chůze také s řezavou bolestí v místě těch vazů. Dá se s tím teď ještě něco dělat, nějak napomoci léčbě a jakým způsobem? A jaké jsou vyhlídky do budoucna - budu moci někdy normálně chodit bez té bolesti, o běhání nemluvě? Děkuji. Jan, 21 let.

Odpověď odborníka:

Je třeba nové vyšetření s provedením rtg snímku, aby se za uváděnou distorsí neskrývala třeba i malá zlomenina, dále posoudit stav kostní vudlice hlezna. Pokud nález bude negat je třeba zjistit funkci fixačních vazů a stabilitu hlezna. Pokud by bylo hlezno nestabilní připadá v úvahu lokální ošetření vazu. Pokud všechna vyšetření budou negativní potom pokračovat v rehabilitaci, odlehčení hlezna. Stav a léčení bude záležet na všech těchto provedených vyšetřeních.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: