Nekvalitní spánek

Dobrý den, chtěl jsem se prosím zeptat už dlouho trpím nespavostí mám arytmii užívám lék (Lokren 20mg),ale poslední dobou mě moje kvalita spánku příjde hodně nekvalitní. Když jsi jdu lehnout a chci spát když už se mě to tedy podaří tak se probouzím buď cca každou hodinu (nemám pojem o čase a ani nevím jestli jsem spal či bdil) tak se prudce probouzím s lapáním po dechu či pocitem zástavy srdce z toho jsem pak hodně nervově rozhozen a nutím se být vzhuru jelikož hned jak se pokusím o spánek se to opakuje pak jsem vzhuru třeba až do 10:00h dopoledne (kdy jsem si šel lehnout v 01:00 h) dokud nepadnu sám únavou a ani nevím jak jsem usnul,ale beztak se probudím vždy po cca 4-5 h spánku propocený a už nemohu usnout, celý den jsem unavený a tohle se pořád opakuje . Někdy když cítím že už opravdu musím spát a zavřu oči a cítím jak usínam mě v hlavě lítá tisíce myšlenek strášně rychle až upadnu nevím jak to popsat jakoby do hodně hlubokeho spanku jakoby mimo tělo pocit. A vzápětí se ihned probudím stímto nepříjemným pocitem.Někydy zas sám sebe uslýším chrápat (1x chrupnutí) a hned se probudím a lapám po dechu,jednou jsem se po probuzení nemohl nadechnout asi 1 min a sípal jsem než dech naskočil zpátky asi záklopka. A tyhle věci se mě různě kombinují někdy při usínání mám i rychlé bušení srdce cca 2x za 1 s ( prášek nezbírá) Mám pocit že jsme nespal ani nepamatuji, pak celý den proleží nemám sílu něco dělat jsem ze všeho unaven a nic se mě nechce.Někdy během dne usnu,ale nevím jak dlouho jsem spal nebo bdil jelikož nevím kdy či jsem úbec usl a jak. Řešil jsem to i alkoholem kdy všecky tyhle problémy zmizely ale jen při větší dávce při menší jsem zase neusl kvůli bušení srdce (vysoký tlak) ,ale po větší dávce mě je poslední dobou existenčně špatně mám úzkostné stavy a usnu až tak za po 24 a více hodinách. Taky myslím že moje nerozvážné pití dříve my tyto stavy přivodilo jelikož jsem si tím rozhodil spánek ranními příchody a měl otočený cyklus.Trpěl jsem panickými ataky a jsem citliví člověk co se týče zdraví, bojím se nových tablet jelikož nemám rád prášky (hlavně jejich vedlejší učinky mě děsí) Jsem v tomhle velký trémař a panikář.Celkově psychycky trpím od té doby co mám arytmii jsem přecitlivěný a mám ze všeho strach a nervuji se.A nedostatek spánku mě na spokojenosti moc nepřidává,až někdy uvažuji zda má cenu tohle prožívat. Jsem z toho psychycky na dně.Přemejšlel jsem o koupi aspirinu nebude vadit v kombinaci Lokrenu. ? U doktora se lečím nebo spíš dostávám prášky na arytmii které mě přijdou že už nezabírají a bojím se toho že mě předepíše opět silnější začal jsem na 5 mg trimepranol a skončil na 20 mg Lokren raději bych alternativu.Na echu jsem měl posledně fyziologický nález nyní jdu 10-4 2013 znovu na echo. Budu ho také informovat,ale zde u nás nevím o specialistovi na spánek.Vím že vše muže souviset se vším strava ,pohyb atd . A tak by mě zajímal i váš názor na věc ,mockrát děkuji. Byl bych rád kdyby se to dalo vyléčit takhle žít nechci. S pozdarvem Marek L

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marku, děkuji Vám za dotaz. To, že jste napsal do poradny, je dobré znamení, chcete něco udělat pro své zdraví. Myslím si, že se může jednat o kombinaci potíží, za vším se ale může schovávat i syndrom spánkové apnoe /SAS-sleep apnea syndrom, OSAS-obstructive sleep apnea syndrom/: je to onemocnění, při kterém dochází při spánku k pauzám v dýchání. Každá pauza /trvající minimálně 10 sekund/ končí zachrápáním, zrychlením tepové frekvence, zvýšením krevního tlaku, někdy i poklesem saturace /okysličení organismu/, mikroprobuzením /které si neuvědomujete/ nebo makroprobuzením /víte o sobě/. Tím, že se pauzy v dýchání opakují, dochází k tomu, že je spánek nekvalitní, nevede k osvěžení, člověk je přes den nadměrně spavý. Apnoik se ráno budí s bolestí hlavy, má sucho v krku, je unavený. Tento syndrom zvyšuje pravděpodobnost výskytu arytmií, vysokého krevního tlaku, atd. Jaký tedy zvolit ve Vašem případě postup? Alfou-omegou je spánkové desatero: 1. do postele uléhat až ospalý, 2. postel užívat pouze ke spánku a milování, 3. pokud nelze usnout do 30 min, vstaňte, jděte do jiné místnosti, věnujte se nějaké činnosti, nedívejte se na TV, 4. Vstávat denně ve stejnou dobu, 5. Minimalizovat v ložnici hluk a světlo, ideální teplota je 18-20 st.C, 6. Nepít kávu, černý, zelený čaj, kolu 4-6 hod. před ulehnutím, omezit je i přes den, 7. Nekouřit před spaním a v době nočních probuzení, 8. Nepít před spaním alkohol, do postele – jako za volant, 9. Vynechat večer těžká jídla, 10. Cvičit pozdě odpoledne, ale max. 4 hod.před ulehnutím./. Dále SE OBJEDNEJTE K NOČNÍ MONITORACI VE SPÁNKOVÉ LABORATOŘI: CENTRUM PRO PORUCHY SPÁNKU A BIORYTMŮ, Fakultní nemocnice Hradec Králové, adresa: Plicní klinika FN a LF UK (Plicní pavilon budova č.14), Fakultní nemocnice Hradec Králové, Sokolovská 581, 500 05 HRADEC KRÁLOVÉ. Ordinační doby a kontakt k objednání: Poradna pro poruchy dýchání ve spánku: Tel. 495 83 4775, denně 8,00-14,00 hod., objednání vyřizuje zdravotní sestra Kateřina Žohová. Další postup bude zvolen podle výsledku vyšetření . Počítejte s delší čekací dobou /2-3 měsíce/, do té doby bych navštívila praktického lékaře- řekněte mu o svých úzkostných stavech, panice, možná budou do doby, než se Váš zdravotní stav stabilizuje, vhodná psychofarmaka /na zmírnění úzkosti/. Ještě odpověď na Váš dotaz: kombinace Lokren, Aspirin je v pořádku - jedná se ovšem o to, zda-li je Aspirin nutný /pokud nemáte chronickou poruchu srdečního rytmu/- domluvte se, prosím, s kardiologem. Předpokládám, že v rámci interního vyšetření, Vám bylo provedeno vyšetření činnosti štítné žlázy /je indikováno u pacientů s poruchou rytmu, v případě, že je její činnost zrychlená, může mít pacient palpitace, bušení srdce, poruchy spánku, apod./. Pokud ne, domluvte se s praktikem, ať Vám vyšetří TSH /hormon mozku, který nám napoví o činnostištítné žlázy/. MOC VÁM DRŽÍM PALCE, HLAVU VZHŮRU, VŽDY JE NADĚJE NA ŘEŠENÍ PROBLÉMU. S pozdravem /PS: dejte mi, prosím, s odstupem vědět, jak se Vám daří, budu ráda/.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: