Nespavost

Dobry den, mam rocni dceru a v podstate jiz od pocatku tehotenstvi mam problemy se spanim. V poslednim trimestru byly problemy nejvetsi a velmi casto jsem si v noci treba dve-tri hodiny cetla. Po porodu jsem se samozrejme take prilis nevyspala.V soucasne dobe sice kojim, ale v podstate mam dite, ktere prospi celou noc-s jednim ci dvema kojenimi. Nicmene, to neni pricinou toho, ze se budim ja. Ja se probudim sama od sebe a nemuzu usnout. Takhle je to nekolikrat za noc a v posledni dobe se to zhorsuje. Vecer s usinanim problem nemam, ale nekdy se probudim i hodinu po usnuti, horko tezko usnu znovu, pak me probudi dcera, zase nemuzu usnout, za dalsi dve hodiny musim na zachod, pak me zase probudi dcera a tak se to vlece celou noc. Rano vstavame kolem sedme a samozrejme jsem nevyspala a unavena, ale pres den unavu ani potrebu spanku necitim. V pokoji neustale vetram a presto mi je horko, jako bych mela navaly. Take mam neustale zizen, sucho v ustech. Musim take podotknout, ze jsem celkem uzkostliva matka a moc se o svou dceru bojim. Otazka je, zda se s tim da neco delat bez toho, ze bych musela prestat kojit? Podle me to muze souviset s tou uzkosti a stresem kolem pece o dite, na kterou jsem sama, protoze je manzel velmi zamestnany. Nebo mohou byt pricinou nejake hormonani zmeny? Na koho bych se mela obratit? - obvodni lekar, psycholog, psychiatr? Za vasi odpoved predem dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Domnívám se, že na poruše spánku se ve Vašem případě podílí několik faktorů a Vy sama je vlastně ve svém dotazu zmiňujete. V těhotenství jsou poruchy spánku poměrně běžné, jelikož je maminka opakovaně v noci nucena jít na toaletu /miminko tlačí na močový měchýř/, ve třetím trimestru se přidává nemožnost změny polohy /což je také nevyhnutné ke kvalitnímu spánku/, strach z porodu, atd. Poruchy spánku u kojících maminek jsou rovněž velice časté /znám je z vlastní zkušenosti, jako mamka dvou malých dětí/, jelikož přerušovaný spánek není kvalitní, nepřináší dostatečné osvěžení. Nemyslím si, že je tady důvod k tomu, abyste přestala kojit. Roční dítě nepotřebuje žádné noční kojení, určitě nemá hlad, chce si pouze přivonět k mamince a přitulit se. Pokud má zoubky, je noční kojení nežádoucí, jelikož je mlíčko sladké a Vaší dcerce se můžou objevit zubní kazy. Zásadní je- večer mlíčko, pak vyčistit zoubky a poté jít spát. V tomto ohledu je důležité, jak dcerka usíná. Pokud u prsu, pak se budí v noci proto, že si vyžaduje stejnou asociaci i při nočních probuzeních. Pokud usíná sama, pak bych při nočním probuzení zkusila dcerku pohladit, uklidnit, ale nekojit, nevybírat z postýlky. Zaměřila bych se ještě na další důležitý fakt, který uvádíte, a to jsou Vaše návaly horka, žízeň, sucho v ústech. URČITĚ NAVŠTIVTE VAŠEHO PRAKTICKÉHO LÉKAŘE, řekněte mu o Vašich potížích- určitě bych vyšetřila štítnou žlázu /hormon TSH- produkovaný mozkem, řekne nám o funkci štítnice/, protože v případě její zvýšené funkce byste mohla mít popisované potíže /při hypertyreóze- zvýšené produkci hormonů štítnice – pozorujeme i hubnutí, bušení srdce,atd/. Dále byste měla mít vyšetření cukru v krvi /neustálý pocit žízně může být příznakem cukrovky/. Neuvádíte, zda užíváte chronicky nějaké léky, se kterými uvedené příznaky mohou souviset. V neposlední řadě je nutno posoudit, jakou míru úzkosti pociťujete, tady je na místě psycholog event. psychiatr. Každopádně neváhejte, obraťte se na svého praktického lékaře a věřím, že se Váš problém co nejdříve vyřeší. Do té doby bych dodržovala spánkovou hygienu /do postele ve stejnou hodinu, předtím teplý bylinkový čaj „pro dobré spaní“- koupíte v lékárně, dostatečně větrat v ložnici, neprovádět žádnou hektickou fyzickou aktivitu před spaním, na posteli pouze spát, nečíst si tam knížky – pokud nemůžete usnout, jděte do jiného pokoje a čtěte si tam, žádný alkohol před spaním, snižuje kvalitu spánku/. Držím Vám palce.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
Naposledy čtené: