Nespavost

Před rokem jsem přestala jíst a spát, byla jsem velmi přetažená a unavená - deprese. Paní doktorka mi předepsala 15 Mirtazapín. Úžasné, krásně jsem se zotavila, ale je to už rok a já nejsem schopná ho vysadit. Akorát jednou se mi to podařilo na 14 dní . Už jsem myslela, že je to zamnou. Ale můj syn mě velmi rozčílil. A zase jsem nespala.Pak už se mi to podařilo tak nejvíc 4 dny, ale je to náročné. Už to u mě nefunguje jako kdysi, že jednu noc spím špatně, tak to tu druhou pěkně prospím. Teď je to tak, že ještě potom několik dní jako bych se učila znovu usínat. Z toho neustálého zkoušení usnout bez prášku,užjsem z toho začala mít nepříjemné stavy, že zešílím a tak jsem si nasadila opět mirtazapín, ale jenom půlku. Má paní doktorka mi říká ať se nestresuju a prostě je jím, že jsou lidi na tom hůř. Podotýkám, že cvičím jógu, medituju, jsem vcelku klidný typ. Ani se moc nerozčiluji. Mám muže, 2 děti. Mateřská dovolená se synem byla hodně náročná a z toho právě ta deprese vznikla. Navštívila jsem i párkrát psychologa a různé terapeuty. Určitě jsem na tom lépe, ale nespím. Děkuji předem za Vaši odpověď. Mějte se hezky.

Odpověď odborníka:

Chápu, že Vás tato situace trápí. Problém je určitě složitý a takto po internetu bez bližší znalosti Vašeho zdravotního stavu i Vás samotné mohu poskytnout maximálně pár tipů, nikoliv komplexní řešení. Především se nabízí, že porucha spánku ve Vašem případě souvisí s depresivní poruchou. Nemusí jít hned o rozvinutou depresi, která by Vám znemožňovala běžné fungování, ale zhoršené spaní či usínání může být jakýmsi předstupněm. Pokud jste se již v minulosti s depresí léčila, mohou se depresivní stavy resp. fáze objevit znovu. Především by Vás měl mít v dlouhodobé péči psychiatr, který Vás dobře zná a ve kterého máte důvěru. Jistě lze tuto péči doplnit péčí psychologa či jinou formou psychoterapie, jak jste již učinila. Pokud Váš psychiatr (samozřejmě po dohodě s Vámi) usoudí, že je na místě léčba antidepresivy, nebránila bych se tomu. Aby tato léčba měla žádoucí efekt, musí být dlouhodobá a nelze lék jen tak nasazovat a vysazovat. Efekt léku se rozvíjí řadu týdnů a často je nutné postupně zvyšovat dávku. Rovněž se nedoporučuje lék vysazovat náhle - vždy by se měl vysazovat postupně a po pečlivém zvážení, zda nehrozí znovupropuknutí depresivních příznaků. Mirtazapin je relativně moderní lék s nevelkým rizikem nežádoucích účinků. Pokud nemáte onemocnění ledvin či jater, je 15 mg minimální denní dávka, a účinek poloviční dávky je už spíše hypotetický, naopak jsou leckdy nutné dávky vyšší (30-45 mg denně). Proto bych vcelku ve shodě s Vaší lékařkou doporučila setrvat v užívání dávky 15 mg denně a to pravidelně, bez vysazování po dobu několika týdnů či spíše měsíců. Uvidíte, jak Vám bude, a pak lze rozhodnout, jak postupovat dále. Zatím jste asi v situaci, kdy Vám s tou "jednou tabletkou denně" bude lépe než bez ní. Časem to může být jinak, ale nyní bych se té léčbě nebránila. Sama přeci píšete, že v minulosti jste se s Mirtazapinem "krásně zotavila", zatímco nyní se při pokusech o vysazení objevují problémy.... A jistě dále cvičte jógu, meditujte a dělejte vše, co Váš psychický stav resp. problémy se spánkem zlepší.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: