Nespavost a antidepresiva

Dobrý den, je mi 23 let a v úterý jsem byla u psycholozky. Dala mi AD citalon 20 mg. Ten večer jsem měla půlku - spala jsem. Středa a čtvrtek jsem měla prášek cely - usnuti v ranních hodinách s dormikem, v pátek po konzultaci s doktorkou jsem měla půlku - opět nespavost a v sobotu jsem si nevzala nic. Opět nespavost. Je mozne, aby takto krátké užívání léku ovlivnilo spánek ? Je mozne, ze problémy samy zase odezní ? Predtim jsem spala poměrně dobre. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Citalon patří mezi antidepresiva typu SSRI /selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu/. Při zahájení léčby se můžou projevit důsledky prudkého zvýšení koncentrace serotoninu /v synaptických štěrbinách, tj. v oblasti, kde se setkávají dvě nervová zakončení/ - mezi ně patří i nespavost. Nežádoucí účinky plynoucí z této zvýšené hladiny serotoninu se po prvních dvou až třech týdnech léčby minimalizují. Praktickou zkušenost s trváním nežádoucích účinků při zahájení léčby pomocí SSRI ovšem nemám, jelikož je jako pneumolog neindikuji /specializuji se na poruchy dýchání ve spánku/. Určitě bych poruchy spánku znovu konzultovala s paní doktorkou z psych.ambulance. Držím Vám palce.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: