Nespavost a nevolnost

Dobrý den,nevim zdali mne poradite,ale zkusim to.V pruběho dvou let trpim nespavosti-je to hodně zpusobeno bolestmi pateře,která nejvic dá o sobě vědět v noci.Nemohu zaspat,hrudni pateř mne začne tak moc zlobit,pak je mne špatně od žaludku-nevolnost a usnout nejde.snažim se chodit spat pravidlně,ale jsou dny kdy spim jen hodinu-dvě.Jsem z toho nervozni,občas se musim vyzvracet,aby se mne ulevilo.Byla jsem na gastroskopii-žaludek mam v pořadku a je to pry vše od pateře a od nevyspani.Dostala jsem předtim nějake prašky na spani-hypnotika,ale neni dobé je mit doma,nebot jak už par dni mam take problemy,tak po nich vždy sahnu.POsledni dobou skoro obden a stejně i tak moc nespim,jsem moc nervozni že se to bude druhy den opakovat.Ma praktická by jen psala prašky na spani-hypnotika,ale ja zvažuji zdali nenavštivit psychiatra,ale on mne taky jen dá prašky-četla jsem si tady na diskuzich že by mohly pomoc antidepresiva,je to pravda? a co navykovost?bojim se,že pak na něch budu závislá adavky budu muset zvyšovat. Je mne 51let,takže taky se projevuje u mne klimakterium,takže asi vše dohromady.Kdyby mne ty antidepresiva pomohly vic než hypnotika a neměly vedlejši učinky to bych byla rada.Jenže někteři lide co tady piši tak maji hodně vedlejšich přiznaku. Asi si to vše moc beru a to se mne pak vše nahromadi .V práci jsem uplně vyřizena,už jsem si vzala práci na častečný uvazek,nebot to nezvladam. Děkuji za pochopeni

Odpověď odborníka:

Problém je asi již dost komplexní a bylo by lépe ho řešit prostřednictvím konzultace ve spánkové poradně. Obecně lze říci, že u poruchy spánku ve smyslu insomnie platí zpravidla, že člověk tráví v lůžku dobu delší než je jeho tělo schopno spát. S přibývajícím věkem se tato doba zkracuje a mírně kolísá, může být, že v průměru potřebujete jen třeba pět a půl hodiny spánku, tím že trávíte v lůžku delší dobu než tuto, může způsobit, že tělo velmi nedokonale i tak relaxuje, resp. pouze zahání potřebu usnutí, občas třeba na pár minut usnete a výsledkem může být situace, kterou popisujete. Hypnotika určitě není vhodné používat chronicky, max. 4-5x do roka třeba na dobu 5-10 dní, déle je to již hůře než bez hypnotik. Návykovost... Při chornické nespavosti se mohou používat antidepresiva, jež spánek zlepšují co do kvality, bez režimových opatření výše uvedených však se kýženého efektu sotva dosáhne. Antidepresiva nejsou návyková a lze je používat i několik let bez výraznějších nežádoucích účinků.

MUDr. Pavel Dohnal
MUDr. Pavel Dohnal

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bronchitida (zánět průdušek)
Články: Bronchitida (zánět průdušek)
Pod pojmem bronchitida se...
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: