Nespavost po dobu nemoci

Dobrý den, prosím o radu. Před týdnem jsem onemocněl virózou provázenou zvýšenými teplotami a dráždivým kašlem. Tato nemoc se u mne projevila v tak dlouhém léčebném rozsahu zhruba po 20 letech. Má doktorka samozřejmě na začátku naordinovala domácí klidový režim, přestal jsem chodit do práce atd. Problém u mne nastal hned v prvních dnech léčby, kdy jsem byl donucen polehávat i během denních hodin, což je logické, na druhou stranu, to co jsem si naspal během dne jsem "neměl k dispozici" v noci. Jinými slovy v noci jsem přestal prakticky spát, nemohl jsem zabrat. Během dalších dní jsem se to snažil řešit vyloučením spánku za dne, ale i tak mám až do dnešního dne, kdy ještě probíhá léčba, velký problém s usnutím. Max. zaberu chvilkově cca na 30 minut v lehčí fázi se sny,ale pak se probouzím a tím můj spánek většinou toho dne končí. Je také pravda, že k tomu stále přispívá i dráždivý kašel, který po zalehnutí se u mne více projevuje. Během celého týdne léčby jsem bral nebo ještě beru /dle vývoje/ různé léky, např. Ibalgin 400, Paralen 500, Ditustat, Codein, Ambrobene, nosní kapky Olynth atd. Má prosba směřuje k radě od Vás na řešení problému. Podotýkám, nikdy jsem v životě neměl vážnější problémy se spánkem. Je to třeba způsobeno právě jak zmiňuji v úvodu tak dlouhou pauzou, kdy se mi jakákoliv takováto onemocnění vyhýbaly? Dá se to "svést" třeba i na to, že organismus je bez zátěže s běžného denního režimu a tudiž potřeba spánku se minimalizuje? Než mne nemoc postihla spal jsem průměrně, pokud jsem chodil do práce cca 6,5 hodiny, když jsem měl volno tak 8 hodin. Pokud to bylo v pořádku, tak jsem se během spánku třeba 1-2x probudil, ale vždy jen na chvilku a znovu jsem bez problémů zabral. Ale z aktuální situace jsem velmi nešťastný, protože to trvá už téměř týden. Uvažoval jsem i o lécích na spaních, ale pořád se mi do toho nechce, jednak věřím, že po uzdravení se vše vrátí do normálu a také kvůli možné závislosti a vedlejším účinkům, které tyto léky představují. Děkuji předem za Vaše rady a přeji hezký den. R.T.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, děkuji Vám za podrobný dotaz. Podle popisu potíží se domnívám, že se jedná o akutní nespavost způsobenou akutním respiračním infektem- zejména dráždivým kašlem, který ruší Váš spánek /i člověk "bez větší zátěže" si potřebuje dobít baterky dostatečným nočním spánkem, který osvěží tělo i ducha/. Musíte mít doboru imunitu, když jste tak dlouho nestonal. Píšete, že užíváte i Ambrobene. Máte vlhký kašel? Pokud máte vysloveně suchý kašel- VYSAĎTE AMBROBENE /v případě vlhkého kašle užívejte Ambrobene pouze ráno a v poledne, večer již ne/, nadále užívejte všechny další léky- pokud je kašel vysloveně suchý- užívejte CODEIN 30mg- můžete i 3 tbl denně. Vhodná je inhalace Vincentky-pokud nemáte inhalátor-převařte Vincentku, naparujte se nad ní /ručník na hlavu/. V ložnici zvlhčujte vzduch a udržujte teplotu cca 20-22 st.C. Před ulehnutím si dejte meduňkový čaj, horkou koupel. Myslím si, že po odeznění akutního infektu se Váš spánek vrátí do původních kolejí. Držím Vám palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: