Nespavost po nočních směnách

Dobrý den mám potíže se spánkem,vše to začalo co jsem před 2 lety nastoupil do firmy kde jsem měl 12ky a 2 směný provoz,prvních několik týdnů po nástupu bylo ještě vše v pořádku normálně jsem chodil spát tak o 10 večer,ale po té mi začaly ty problémy vždy jsem usnul tak na 20minut,během toho jsem trochu vnímal okolí ale jakby trochu v negativním až děsivém stylu a po té jsem se vzbudil a připadal jsem si jak po odpoledním spánku,navíc jsem se při buzení chvilinku třásl,únava ustoupila a nemoh jsem spát ,spánek přišel až tak kolem půlnoci a někdy i později,nebývalo to vždy ale v určytých cyklech asi tak po týdnech,nezlepšovalo se to ani když jsem byl vyčerpaný(po směně),po nočních směnách jsem se spánkem nemíval problém,stačilo mi tak 5 až 6 hodin a byl jsem docela odpočatý.Po roce jsem odešel a po pár týdnech se mi to zllepšilo a mohl jsem zas chodit normákně spát o 10 večer ale poté jsem nastoupil na hlídača kdy noční směny nebyly a zase se mi ty problémy vrátili a byly intenzivnější častokrát jsem usínal po páté ráno někdy i o 7 spal jsem vždy jsen 2 hodiny abych si to nezhoršil,bylo to sedavé zaměstnání,po necelém měsíci po nástupu jsem začal posilovat a trovhu se to zlepšilo v září min. roku jsem nastoupil na studium první měsíc to bylo zase klidné ale poté se to zas zhoršilo,nyní usínám tak kolem půlnoci někdy i 2 hodiny a ve škole se mi chce strašně spát a špatně se soustředím,vůbec si stím nevím rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jistě dodržujte pravidla spánkové hygieny - pokud po ulehnutí do postele neusnete do 20 min., běžte dělat něco jiného, nenáročného a po 45 min. zkuste znovul ulehnout, před spaním je vhodná teplá koupel a meduňkový čaj. Nespěte přes den. Pokud toto nepomůže, obraťte se na svého lékaře pro předpis hypnotik, jsou nenávyková a pomohou navodit správný spánkový rytmus. Bohužel spánková nepravidlenost poruchu spánku navodit může.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léčit vysoký cholesterol jde i bez statinů
Články: Léčit vysoký cholesterol jde i bez statinů
Statiny jsou široce...
Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Články: Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Plané neštovice jsou běžným...
Káva v těhotenství
Články: Káva v těhotenství
Káva je nápoj velice...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Co jsou triglyceridy a proč snižovat jejich hladinu?
Články: Co jsou triglyceridy a proč snižovat jejich hladinu?
Hodný cholesterol, zlý...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: