Nespavost po porodu

Dobry den, kratce po porodu jsem v dusledku "rozhozeni rezimu" pri nocnim vstavani k miminku a permanentniho stresu zacala trpet nespavosti. (Problemy jsem mivala i v minulosti, ale jen kratkodobe a mirne). Projevy se lisi, nekdy usinam dobre (coz u me vzdy znamenalo tak min. za 40 minut, nikdy jsem neusinala rychleji) ale casto se budim a druhou cast noci uz nespim skoro vubec nebo mi usnuti trva, potom nejakou dobu spim, ale okolo 3 hodiny se probudim a uz nemohu spat. Miminko uz vetsinu noci krasne spi, ale ja se jen "prevaluji". Dodrzuji spankove desatero, vecer se snazim relaxovat (pokud to jde a miminko mi neproplace vecer), kazdy den chodim na prochazky s kocarkem, dvakrat tydne chodim dopoledne cvicit. Jeden cas jsem brala slabsi prasky na uklidneni, zabiraly jen trochu, po Lexaurinu spim lepe, ale na ten si nechci zvykat (mam ho jen pro stavy nouze). Veci jako medunka, bylinne preparaty, caje apod. u me vubec nezabiraji. Pokud mam nahodou "spaci noc" zase se budi dite a cely "rezim" je na nic. Ted mi lekar (gynekolog) napsal Stilnox, beru ho 4 dny, usnu pekne, ale v noci se opet budim, navic bych si nerada vybudovala zavislost. Zajimalo by me zda muze nespavost souviset s hormony (5 mesicu po porodu, kojila jsem jen 1 mesic) a casem se problem upravi. Pripadne zda tento zrejme nasledek stresu (po lexaurinu spim celkem dobre) ktery se projevil az pote co nejvetsi stres zmizel zase potrebuje nejaky cas na upraveni. Ve stresu jsem sice porad (snazim se ale s urvanym miminkem to moc nejde), ovsem to nejhorsi uz je za mnou, takze ted bych mela zacit spat lepe ale paradoxne je to jeste horsi. Uz dokonce uvazuji i o koupi Psychowalkmana, ovsem nazory na nej jsou rozporuplne. Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den,jste zřejmě nesmírně inteligentní člověk,rozumíte souvislostem.Vztahy mezi různými hormonálními a jinými endokrinními působky v organismu jsou pestré.Těhotenství a kojení jsou obobím,kdy skutečně tělo prochází různými změnami,musí se zapojit různé adaptační systémy.Navíc,jak sama konstatujete,nelze oddělit spánek a bdění,sama jste nyní ve stálém pohotovostním nastavení,obtížně přimějete nervový systém k náhlému "vypojení".Myslím,že rozhodnutí o zahájení pravidelné aplikace antidepresív,která jsou nejvhodnějším typem léků ke zmírnění vnitřní tense a zároveň tedy i k obnovení schopnosti "vypnout" pro fázi odpočinku,by mělo následovat po konsultaci s Vašim ošetřujícím praktickým lékařem,který má k dispozici většinu Vašich nálezů.Mělo by být vyloučeno např.onemocnění štítnice,závažnější labor.odchylky/anemie,minerál.nerovnováha../-gynekolog by případně mohl být přizván,budete-li plánova další těhotenství či naopak volit nějakou formu kontracepce.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Reakce po case | Od: Hana | 31.10.2013 15:23
Dobry den,
jsem autorkou puvodni otazky na kterou jsem po vice nez dvou a pul letech nahodou narazila.
Chtela bych se timto podelit o pokracovani meho pribehu. Antidepresivum jsem se branila zuby nehty, mela jsem z nich opravdu strach, ale nakonec uz jsem opravdu nemohla, sverila jsem se sve prakticke lekarce a ta mi antidepresiva nakonec predepsala. Opravdu mi to pomohlo a konecna jsem byla schopna spat celou noc. Skoda ze jsem vahala tak dlouho a nekolik mesicu jsem se zbytecne trapila. Antidepresiva jsem brala asi pul roku. I po vysazeni bylo vsechno v poradku. Sice nespim tak dobre jako pred porodem, obcas se stale budim, ale vetsinou zase hned usnu, ale proti vyse popisovanemu stavu je to nadhere. Problemem u me byla opravdu zvysena uzkostlivost, mirna deprese, neschopnost vypnout, vecny strach ze bude mimiminko plakat a ja nebudu rychle reagovat nebo nebudu mit moznost se vyspat, pocit ze "musim rychle spat" nez se probudi atd.
Pani doktorce Hermanske (pokud na tento komentar narazi) dekuji za odpoved, i ta me nakopla jednat. Maminkam v podobne situaci radim neresit problemy na diskusich (kde stejne jine maminky, pokud nezazily nepochopi a neporadi), nedusit problemy v sobe, nebat se leku a zajit co nejrychleji za odbornikem. Cim dele budou nespavosti trpet, tim hure se ji budou zbavovat.
reagovat
re:Reakce po case | Od: Lena | 23.1.2014 13:51
Paní Hano, prosím Vás a o jaká antidepresiva šlo? Měla jste nějaké vedlejší účinky? Také mám z nich obavy, mám podobný problém se spaním jako vy. Děkuji Vám za odpověď.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x