Nespavost, závislost na melatoninu

Dobrý den, před třemi lety jsem musela navštivit psychiatra - měla jsem problémy se spánkem, docela dost hodně. Brala jsem rok Trittico, trochu se to upravilo, ale pak jsme to vysadili a začlo to opět. Tak mi paní doktorka napsala jiné prášky, ale nějak se mi to nezdálo a bála se zavislosti - i když mi říkala, že není, ale nevěřím tomu, po to mroce braní Trittica. Takže jsem vyzkoušela melatonin, který si kupuji v Polsku a nebo na Slovensku. Takže ho beru skoro dva roky, vždy dva měsíce a pak zase dva měsice pauzu. Myslíte, že to tak mohu brát a nebo jsem už na něm taky závislá? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně nedoporučuji užívat melatonin bez porady s lékařem - při dlouhodobém užívání zde ale nejde o závislost v pravém slova smyslu, ale o zvyk na účinek léku. Podobně nejspíš i v případě jiných léků - pokud jste měla problémy se spánkem před jejich užívání, při užívání ne a po vysazení opět, nejde o závislost, ale o chybějící účinek léku. Rizikové jsou v tomto ohledu zejména léky ze skupiny benzodiazepinů. U melatoninu vznik závislosti popsán není.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: