Neštovice

Dobrý den, Jsem v 37. týdnu těhotenství a v dětství jsem neprodělala neštovice (i když je měl můj bratr, se kterým jsem tehdy měla společný pokoj). Nyní se velmi obávám nákazy neštovicemi, neboť jsou prý ted v okolí docela rozšířené. Snažím se vyhýbat malým dětem, ale například při nákupech se kontaktu s dětmi nevyhnu. Vzhledem k tomu, že dítě je infekční ještě před výsevem vyrážky, nemám šanci poznat, kdy nebezpečí hrozí. Můj gynekolog mi řekl, že to nemám tolik řešit, ale mně to přeci jen nedá...vím, že neštovice kolem porodu jsou pro dítě velice nebezpečné, na druhou stranu zase nechci být jen doma v naprosté izolaci.... Chtěla jsem se zeptat, jestli i chvilkové kontakty s dětmi jsou opravdu tak nebezpečné (zvláště při pobytu v uzavřeném prostoru). Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den,virus planých neštovic se přenáší kapékovou nákazou,tedy v zásadě aerosolem horních cest dýchacích.Laboratorní vyšetření dokáže u člověka,který si není jist svou imunitou vůči viru varicelly,stanovit hladinu protilátek/tzv.paměťové imunoglobuliny Ig G/.Existuje také vakcína Varilrix,kterou lze očkovat i dospělé osoby.Situaci každého člověka,tedy i budoucí maminky,je třeba řešit samozřejmě individuálně.Poraďte se s praktickým lékařem,může Vám navíc zprostředkovat kontakt s infekčním oddělením nebo očkovacím centrem.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: