Neštovice

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat ohledně neštovic. Nyní beru již druhé antibiotika na chlamydie od přítele. DOberu je den předtím, než jdu na brigádu. Při brigádě se setkávám s mnoha lidmi, dělám průvodkyni. Chtěla bych se proto zeptat, zda atb snižují imunutu a nebo jestli "jenom" ničí bakterie. Mám strach, že budu imunitně oslabená a přijde mi na zámek dítě před neštovicema a já to od něj chytím. Nemohu se tohoto pocitu zbavit, protože neštovice jsem podle mamky ještě neprodělala. A nyní, když beru už druhé atb mám strach, že bych nemusela ustát setkání s nimi, kdyby nastalo. Bohužel mám disharmonii buněčné imunity, takže mi žádné očkování navíc nebylo nikdy doporučeno. Myslíte, že po braní atb je vyšší pravděpodobnost onemocnění? Vloni jsem chytila v létě mononukleozu a byl celý čtvrt rok zkažený, proto se letos opět bojím. Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Neštovice jsou infekční onemocnění s tak vysokou nakažlivostí, že prakticky každý, a to bez ohledu na stav imunity, kdo s nimi přijde do styku, onemocní, pokud neprodělal neštovice v minulosti. Pokud jste neštovice skutečně neprodělala, je možné se nechat proti neštovicím očkovat. Vzhledem k tomu, že nevím, jakou poruchu imunity máte, poraďte se se svým imunologem, zda je pro vás toto očkování vhodné, případně se obraťte na specializované očkovací centrum, např. v pražském Motole, kde vám poskytnou potřebné informace.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: