Neustále ucpaný nos

Již jsem zde podobný dotaz pokládal, ale obracel jsem se na jiné oddělení. Už třetím rokem to probíhá stejně. Začne podzim (tedy od září až do března, někdy i do dubna) mám neustále ucpaný nos. Musím si stříkat alespoň 4-8x denně do nosu (Muconasal...), Nejhorší jsou večery a noci. Jdu spát a večer se probudím s úplně vyschlou pusou, protože se probudím s úplně ucpaným nosem, takže mi dělá i problém vdechnout nosem nosní kapky - vždy musím tahat z plných plic, abych alespoň trochu kapek nasál. Někdy musím dokonce dvakrát za noc, většinou stačí jednou. Ale další den, když už opět cítím, že začíná nos být méně průchozí, musím si opět stříkat, jinak bych měl více a více ucpaný nos, a opět by se mi kapky špatně nosem nasávaly. Chci se proto zeptat, jestli je normální, že letos mám už asi 4. týden ucpaný nos (rýmu)? a suchý kašel, na který mi nepomohly ani sirup. Na alergologii jsem byl, nic mi nezjistily! Přes zimu nejvíce trpím na zánět nebo nachlazený nosohltan, nyní mám jen ten nos, ale i s trochou jakoby hlenu v nosohltanu, protože se mi špatně mluví a hlavně zpívá. 1) Je to nachlazení? (jakou účinnou a cenově dostupnou radu na něj) ? 2) hodně mi občas brání jakoby v nosohltanu takový knedlík, při zpěvu hlavně, šly by odstranit nebo je to jen tímto nachlazením? děkuji za radu, protože užívání nosního spreje Muconasal plus a jiných dlouhodobě, si ničím nosní sliznici.

Odpověď odborníka:

Popis obtíží mi v první řadě evokoval alergii, ale spíše na plísně (byl jste na ně také otestován?). Noční obtíže zase mohou ukazovat na příliš suchý vzduch v místnosti anebo naopak vlhko a opět plísně, ve vzduchu/na stěnách. Nachlazení by nemělo trvat tak dlouho, spíše byste trpěl na sezonní zánět nosohltanu a spíše neinfekční. A v tomto dotazu nepíšete, zda jste byl vyšetřen na ORL a zda jste už i přes negativní alergologický nález dostal užívat antihistaminika nebo ne. takže - pokud jste nebyl na ORL "ukázat obtíže", když je právě máte, určitě doporučuji ORL lékaře vyhledat a popsat mu obtíže tak, jak jste je popsal zde, včetně problémů při zpívání. (ORL lékař Vám nejlépe a nejkomplexněji prohlédne horní cesty dýchací a také má nejširší portfolio léků na splasknutí sliznic/léčbu onemocnění horních cest dýchacích; sice i praktik může přdepsat např. kortikoidní sprej do nosu, který je na dlouhodobé užívání šetrnější než Muconasal, ale byla by to léčba naslepo, i když by nejspíš pomohla). Pokud jste ještě neužíval antihistaminika (v tabletách; cetirizin nebo loratadin nebo levocetirizin apod.), také se přimlouvám za to je alespoň zkusit. "Knedlík" v nosohltanu téměř určitě souvisí s problémy s ucpaným nosem/se změnami na sliznici nosohltanu. Obecně lze doporučit pečovat o sliznice - dostatečně konzumovat nápoje (nealko; vodu, šťávy, džusy, čaje...), vyhýbat se zakouřenému prostředí, v případě kašle se zahleněním užívat kapky nebo sirup nebo tablety na usnadnění vykašlávání (tj. volně prodejné jsou s obsahem ambroxolu nebo acetylcysteinu). Suchý kašel ukazuje na podrážděné, přesušené sliznice, opět je důležité nejprve pečovat o sliznice, aby byly dostatečně vlhké, a když přijde suchý kašel, mírnit ho případně léky (volně prodejné jsou různé, poradí lékárník).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: