Nežádoucí účinky antikoncepce

Dobrý den, vážený pane doktore, chtěla jsem se zeptat jestli se nežádoucí účinky na antikoncepci mohou projevit po půl roce užívání. Asi poslední tři měsíce jsem jí užívala nepravidelně a ted když jsem přešla opět na pravidelné, tak týden po menstruaci mě začnou bolet prsa, hlavně levé, jsou docela nateklé, bolest přechází až do zad a levé ruky, dále cítím pálení v těle, a zvýraznili se mi modré žilky v prsou a v podpaží, na nohách se mi dělají křečové žíly, užívám Minervu. Moc děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marie! Mám zato, že Vaše obtíže jsou způsobeny tou epizodou nepravidelného užívání. Uvědomte si, že když začnete HAK brát, nahrazujete svůj vlastní tělesný hormonální rytmus rytmem cizím, "tabletkovým". Pokud tyto tabletky berete nepravidelně, tělo tím vyloženě vyvedete z rovnováhy. Nejen, že tím znehodnotíte antikoncepční účinek tablet, ale poškozujete své tělo a jeho hormonální cykly. Pokud nejste schopná brát tabletky denně, pravidelně, raději je neberte vůbec. Je pravděpodobné, že popsané obtíže během 2-3 menstruačních cyklů odezní. V případě pochybností běžte na kontrolu ke gynekologovi.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Články: 24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Pokud trpíte revmatoidní...
Vyšetření moči
Články: Vyšetření moči
Vyšetření moči patří mezi...
Hormonální antikoncepce: vedlejší účinky, o kterých se nemluví…
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Utajená zlomenina obratle
Články: Utajená zlomenina obratle
Osteoporóza neboli "tichá...
Osm tipů, jak ulevit nemocným kloubům na rukou
Články: Osm tipů, jak ulevit nemocným kloubům na rukou
Chránit klouby před...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: