Nitroocni tlak a porod

Dobry den, chci se zeptat jak casto je kontraindikovan prirozeny porod u vyssiho ocniho tlaku. Mam vyssi ocni tlak a chodim alespon 1x rocne na vysetreni kvuli riziku glaukomu (tato diagnoza dosud nepotvrzena). Naposledy jsem byla na vysetreni na konci 1.trimestru tehotentvi. Ptala jsem se ocni lekarky na vedeni porodu a ta reagovala prekvapene, proc me takovy dotaz napada, ze prirozeny porod neni problem. Myslela jsem si tedy, ze byl muj dotaz uplne mimo, ale pak jsem se docetla, ze byl vcelku prihodny, takze me zpetne udivuje, proc lekarku tak prekvapil. Jinak vysetreni dopadlo dobre: tlak 20 a 25 torru, oct v norme, perimetr bez progrese v norme. Moc dekuji za vas nazor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je podezření na glaukom otevřeného úhlu, tak při těchto hodnotách nitroočního tlaku se opravdu není důvod obávat přirozeného porodu. Navíc s pokročilejším těhotenstvím se nitrooční tlak ještě přirozeně snižuje. Problém by mohl nastat u glaukomu s uzavřeným úhlem. Ale tento typ glaukomu je poměrně vzácný a nepředpokládám, že to bude Váš případ, protože u něj se léčba nasazuje i profilakticky.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: