Oboustranný kryptorchismus u syna

Dobrý den, mám syna, kterému je dnes 12 let. V 18 měsících života mu byl zjištěn oboustranný kryptorchismus. Vzhledem k tomu, že v té době trpěl febrilními záchvaty, které se později počaly léčit antiepileptiky (Convulex), z neurologického hlediska operace nebyla doporučena hned po zjištění, ale syn byl operován až po pátém roce věku. Dnes se jeví vše v pořádku, ale mám pár dotazů: 1. Na netu jsem se dočetl, že varlátka stažená do šourku až po druhém věku jsou "ztracená" a v podstatě nefunkční. Je to tak? 2.Je oboustranný kryptorchismus rozsudkem neplodnosti? 3.Od operace jsme měli snad jen jednu kontrolu stavu varlátek lékařem. Máme to nějak sami řešit a připomenout se? Jinak řečeno, je třeba odborně hlídat situaci? 4.Samozřejmě se bojíme rizika karcinomu. Jaká je nejlepší prevence pro syna? Samovyšetřování a nebo nějaké pravidelné kontroly u lékaře, případně od jakého věku? Omlouvám se předem za rozsah otázek, ale trochu se bojíme budoucnosti, aby syn neměl problémy s méněcenností díky neplodnosti. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine. Nesestouplá varlátka se diagnostikují ještě v porodnici. Do třech měsíců života pediatr vyčkává, protože se tento stav může spontááně upravit. Pokud k tomu nedojde, je nutno jednat a léčbu podstoupit do druhého roku života. S odkladem narůstá riziko neplodnosti. V medicíně ale není vše 100%. Pokud jsou varlátka Vašeho syna dobře cévně zásobená, nejeví známky atrofie, tak zde naděje na plodnost je. Pokud ale vyžadujete konkrétní odpověď, zda je nebo není plodný, může Váš syn podstoupit vyšetření spermiogramu. Odložila bych to ale až na dospělost, na období, kdy začne uvažovat o založení rodiny a rozhodnutí, zda vyšetření podstoupit nebo ne, bych zcela ponechala na něm. V součastné době bych ho tím zbytečně nezatěžovala a nestresovala. Co se týče zvýšeného rizika vzniku zhoubných nádorů varlat, tak opravdu riziko existuje i u kryptorchiků, jejichž kryptorchismus byl upraven, ale v menší míře než u neřešeného kryptorchismu. Toto riziko existuje dokonce i u mužů s jednostranným kryptorchismem pro druhostranné, normálně sestouplé varle. Testikulární tumory postihují převážně mladé muže ve věku od 15 do 35 let, v pozdějším věku jsou již vzácná. Proto je nejvhodnější vést syna k samovyšetřování již teď. Jen když se dokonale seznámí se svým tělem a pravidelně se bude vyšetřovat, je zde největší šance včasného záchytu a tím pádem i nejvyšší naděje na uzdravení. Pokud by se synovi cokoliv nezdálo - změna velikosti, změna tvaru, hmatné bulky... vyhledejte urologa.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: