Oboustranný kryptorchismus u syna

Dobrý den, mám syna, kterému je dnes 12 let. Na 18 měsících života mu byl zjištěn oboustranný kryptorchismus. Vzhledem k tomu, že v té době trpěl febrilními záchvaty, které se později počaly léčit antiepileptiky (Convulex), z neurologického hlediska operace nebyla doporučena hned po zjištění, ale syn byl operován až po pátém roce věku. Dnes se jeví vše v pořádku, ale mám pár dotazů: 1.Na netu jsem se dočetl, že varlátka stažená do šourku až po druhém věku jsou "ztracená" a v podstatě nefunkční. Je to tak? 2.Je oboustranný kryptorchismus rozsudkem neplodnosti? 3.Od operace jsme měli snad jen jednu kontrolu stavu varlátek lékařem. Máme to nějak sami řešit a připomenout se? Jinak řečeno, je třeba odborně hlídat situaci? 4.Samozřejmě se bojíme rizika karcinomu. Jaká je nejlepší prevence pro syna? Samovyšetřování a nebo nějaké pravidelné kontroly u lékaře, případně od jakého věku? Omlouvám se předem za rozsah otázek, ale trochu se bojíme budoucnosti, aby syn třeba neměl problémy s méněcenností díky neplodnosti. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji se v tomto směru spíše poradit s nějakým urologem. Nemám s tím zkušenosti, nejsem dětský endokrinolog. Osobně si ale myslím, že pravidelné sonografické kontroly na urologii by jistě byly na místě. Stejně tak kontroly hladin testosteronu, LH a FSH (ale to spíše až v období dospívání). Zkuste naši poradnu urologa. hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: