Oboustranný zápal plic, atypické příznaky

Ráda bych se Vás zeptala na pár věcí, týkajících se mé léčby Bronchopneumonie bilat, nejasné etiol.,což je závěr pneumoložky. Nicméně jsem netrpěla příznaky jako jsou horečky, úvana, nevolnost, k doktoru jsem šla po týdenním ustavičném suchém a dávivém kašli, který byl spojen s dušností až pískáním. Při kašli jsem cítila divnou pachuť (jako plíseň) a dosud mám nárazové tlaky na plíce. Na rentgenu na pravé plíci infliltrace 2,5x4,5 cm, na levé plíci ložisková infiltrace 2x1,5 cm, jinak dýchání je čisté (pokud nemám záchvat) a spirometrie v normě. Sputum taktéž v normě, jen trochu plísně. Beru Ciplox, jen nevím, zda je to opravdu zápal plic, když sem neměla jiné příznaky. Co si o tom myslíte? Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Určitě souhlasím s Vaší paní doktorkou. A příznaky jste měla - dušnost, kašel a pískání na průduškách jsou příznaky i zánětu plic. A je pravdou, že v posledních letech se setkáváme i takovým průběhem. Možná bych ještě vyloučila embolizaci do plic - na kterou tento zánětmohl nasednout ( hlavně pokud kouříte, máet křečové žíly, užíváte antikoncepci...). K Ciploxu bych ještě doporučila probiotika ( za sebe Biopron Respiron) a možná kapky Levopront - pokud je kašel dráždivý. Po léčbě pravděpodobně absolvujete kontrolní RTG plic.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: