Očkování 21 měsíčního syna

Dobrý den, potřebuji poradit s očkováním svého 21 mesíčního syna. Byl očkován 4 dávkami Hexavakcíny a samozřejmě ještě v porodnici TBC. v 18 měs očkován Priorixem. Dotaz: jak mam postupovat dále, pokud chci syna nechat očkovat vakcínou Prevenar. Dále potřebuji poradit s očkováním proti žloutence - jaký typ očkování chybí v kompozici Hexavakcíny?Jaké je doporučené schema očkovaní proti klíšťové encefalitidě?Případně očkování proti meningokokovi typu B? z meho dotazu jasně vyplyvá, že nejsem souhlasim s očkováním a jsem ochotna vakcíny zaplatit - nejsou hrazeny pojišťovnou - avšak domnívám se že by nevhodné očkovací schema mohlo zatížit imunitní systém tak malého dítěte? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

V hexavakcíně není vakcína proti žloutence typu A. Od 24. měsíce věku dítěte stačí při očkování Prevenarem pouze jedna dávka, do 24 měs. dávky dvě. Primární imunizace vakcínou proti klíšťové encefalitidě je prováděna třemi dávkami. Druhá dávka se podává po 1 až 3 měsících a třetí dávka po 5(9) až 12 měsících. Toto očkování se označuje jako "pomalé" schéma očkování. Dosažení úplné ochrany vůči klíšťové encefalitidě je časově náročné, a proto existuje alternativní způsob očkování podle tzv. zrychleného schématu očkování, kdy druhá dávka vakcíny se podává po 14 dnech, což u očkované osoby zajistí rychlé vytvoření séroprotekce. Tyto osoby jsou do jednoho měsíce po očkování 2 dávkami krátkodobě chráněny (tj. po dobu 6-12 měsíců) vůči klíšťové encefalitidě. Pro vytvoření dlouhodobé ochrany se podává třetí dávka po 5-12 měsících. Toto zrychlené schéma platí pouze pro vakcínu FSME-Immun. Jiné tzv. zkrácené schéma očkování je tvořeno třemi dávkami, které se podávají po 7 dnech a po 14 dnech. Přeočkovává se u vakcíny Encepur po 3 letech a u vakcíny FSME Imun po 5 letech. Základní očkování proti meningokokovým nákazám vyvolaným skupinami A a C se provádí podáním jediné dávky vakcíny jak dětem od jednoho roku tak dospělým osobám. Přeočkování se doporučuje provádět jedinou dávkou po 2 až 3 letech. Podle některých výrobců je možné podávat posilující dávku dokonce až po 5 letech.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: