Očkování proti tetanu a borelioza

Před 8mi lety jsem měla prokázanou boreliózu, přeléčena byla po osmi měsících po velkých bolestech a různých potížích. Nyní mám problémy mírnější, jen když mám velké psychické nebo fyzické zatížení, je to celkem snesitelné, ale ne úplně dobré. Před dvema lety jsem měla jít po 10ti letech na přeočkování proti tetanu. Měla jsem obavy, jestli mi to nemůže vyvolat další problémy od boreliózy, tak mi lékař nechal odebrat krev na protilátky a říkal, že stačí, když přijdu na přeočkování za dva roky, což je nyní. Četla jsem, že nyní stačí přeočkování za 15 let ( je mi 56 roků ), ale lékař mě chce přeočkovat, že prý mu v počítači pořád vyskakuji, že nejsem přeočkovaná. Raději bych to ještě oddálila, bojím se případných komplikací, protože pečuji ještě o tři lidi se zdravotním postižením. Prosím o radu.

Odpověď odborníka:

Tamaro,
očkování lze odložit a naočkovat po 15 letech, jak píšete, ale prodělaná borelióza není kontraindikací v očkování proti tetanu. Samozřejmě vaše rozhodnutí a vaše zdraví je pouze a jenom vaše věc a pokud se rozhodnete neočkovat, je to vaše právo a nikdo vás nemůže nutit, byť si osobně myslím, že se bojíte zbytečně.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: