Odstranění dělohy

Dobrý den paní doktorko,mám trochu obavy a ráda bych požádala o radu. je mi 36 bez dětí a neplánuje je. Mám velmi silnou menstruaci,silné krvácení někdy až teče krev, bolesti v podbřišku a pravé straně.Před 2 měsíci zjistili dle vyš. cituji: UVZ: děloha v RVF 84x52mm, endometrium vysoké 8 mm ve fundu myom o velikosti 57x65 mm.Byla jsem na kyretáži ale poté se zjistilo že kyretáž nepomohla kvůli velikosti myomu, měla jsem krvácení mimo cyklus a krev tmavá ze mě tekla i stříkala až ke kotníkům. Jela jsem tedy na pohotovost a dle vyšetření: palpa.děloha v RVF zvětšena do velikosti mužské pěsti UZ děloha v RVF 98x61mm, intramurálně myom 60mm, endometrium 6mm. Z:menometrorrhagia recid, po pc-benigní, myoma uteri crescens. Intramurální leiomyom dělohy. Děloha obráceně a myom položen vzadu roste z dělohy nejde odstranit jen myom.Doporučení je odstranění dělohy protože myom vyrostl o cca 10 mm za 1 měsíc a stále roste. Nabídli mi antikoncepci, lék Esmya nebo tělísko mirenu ale upozornili že ani jedna varianta vzhledem k velikosti myomu nepomůže, je nutné odstranění dělohy nebo vyzkoušet jinou z nabízených variant? Nešel by jen myom?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jistě bych si dělohu bránila, ale nelze se přesně vyjádřit, protože neznám přesně dokumentaci, progrese růstu 1 cm za měsíc je dost velká. Nevím, kam chodíte, doporučila bych konzultaci u doc.Máry u Apolináře, specializuje se na myomy. Vzhledem k tomu, že nemáte děti, bych nechala hysterektomii jako poslední možnost a využila i jiné prostředky. Jistě Esmyu, a pak ev.myomektomii-pokud by šla udělat.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Tsh nula Vím, že dotazů ohledně výsledků krve je na stránkách hodně. Hraniční...
  • Svědění v konečníku Nikomu sem to zatím neříkal, ale svědí mě v konečníku a ve...
  • Glioza Sdělte mi, prosím, co je to glioza, její příčinu a prognózu. Děkuji.
  • Gastroskopie Chtěl jsem se zeptat na vyšetření žalutku,v tel.jsem viděl pořed...
  • Zánět šlach Pane dokotre, již 14 dní mi bolí šlachy na pravé ruce. Dostala...
  • Zánět vaječníků a ledvin Při návštěvě gynekoložky jsem zjistila, že mám zánět...
 
Naposledy čtené: