Odstranění dělohy

Chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné laparoskopické odstranění dělohy, když mi "padá ven"? Již třikrát jsem podstoupila kyretáž. Prý mi v děloze něco neustále bují, ale není to zhoubné. Jsem obézní, nevím zda-li je to nějaká komplikace. Ráda bych znala názor na odstranění dělohy z více stran. Je mi 65 let. Děkuji, Jana.

Odpověď odborníka:

Je to otázka spíše na Vašeho lékaře, který Vás zná. Pokud se u Vás vyskytují polypy opakovaně a jste silnější, je zde riziko, že jednou ten polyp bude zhoubný, může to být za deset let nebo nemusí vůbec, může to být za dva roky, nikdo neví. Také byste chodila při nálezu polypu vždy na výkon a za cca deset let se přidruží další onemocnění, která budou komplikovat výkon nebo anestezii. Druhou variantou je zhubnout na normální váhu, tím snížíte riziko rakoviny, protože tuková ktáň produkuje hormony, které vznik rakoviny dělohy podporují.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: