Opar na rtu

Dobrý den, chci se zeptat, od kdy je opar na rtu infekční? Jestli už od počátku jeho vývoje nebo když puchýř praskne? Mám pět a půl měsíčního syna a mé matce se udělal opar. Vím, že tento vir může být pro dítě nebezpečné, tak hned jak zjistila, že se jí opar tvoří, se synem se nestýkala. Ale všimla si, že se jí opar vyvíjí až večer a přes den se synem byla v kontaktu. Chci se zeptat, zda syn mohl být virem nakažen a zda v jeho věku se mám ještě obávat herpetické encefalitidy nebo zda toto hlavně hrozí novorozencům? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Kláro! Opar je infekční už několik hodin před výsevem a pak až do zaschnutí puchýřků. Ale herpetické encefalitidy se bát nemusíte, je poměrně vzácná a většina novorozenců, u kterých propukne se nakazí během porodu od matky, která má genitální herpes. Pokud je váš synek zdravý (netrpí závažným onemocněním ani těžkou poruchou imunity) nemusí se s ním vaše maminka kvůli oparu přestat stýkat, pouze by se oparu neměla dotýkat, hodně si mýt ruce a synka nelíbat a nekrmit společnou lžičkou. Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: