Operace nosní mandle

Dobrý den, dcera (4 roky) již cca 4x prodělala zánět středního ucha a ouška jí byla píchaná. Tampano nám vychází již po několikáté zcela ploché. Ráda bych s Vámi konzultovala nutnost operace odstranění nosní mandle, máme-li takovouto zprávu po dnešní kontrole mandle optikou: tymp: nevzdušné fo: v nosohltanu AV přesahující 2/3 choan, překrvená To znamená, že dcera má pouze 1/3 prostoru nosu na dýchání a 2/3 je nosní mandle? A může souviset současný kašel s velikostí mandle? Prosím o reakci/radu/vysvětlení situace. Předem děkuji, Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Evo. Velmi mě mrzí, že potřebujete pokládat dotaz zde v poradně - problém Vám měl být podle mého názoru řádně vysvětlen příslušnými ošetřujícími lékaři (ORL+praktický pediatr). Doporučuji rozhodně řešit stav hlavně s nimi, indikace k odstraněn mandle musí být individuální. Nicméně podle Vašich informací je operace vhodná - mandle je zvětšená významně (ano, je to tak, že 2/3 nosu jsou "zezadu" ucpány) a s opakovanými záněty i trvající poruchou provzdušňování středouší a kašlem její zvětšení velmi pravděpodobně souvisí.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: