Operace štítné žlázy ano či ne? doplnění dotazu

Dobrý den paní doktorko, děkuji Vám za odpověď. Mohla by jste mi prosím Vás ještě napsat, jaká jsou pozitiva a negativa operace štítné žlázy?? Jejího odstranění? Už jsem se taky dočetla, že operace nic vyřešit nemusí, že hodnoty stále mohou kolísat, to se pak znovu nasazují thyreostatika? Moc se omluvám, že se ptám Vás, ale můj doktor mi ukáže jizvu na jeho krku, že taky št.žlázu nemá a řekne mi ať mažu na operaci, tot vše. Jenže já se ted cítím opravdu skvěle, hodnoty se mi srovnaly, nyní mám hodnotu TSH 0,24 a T4 volný 15,6, raději bych otěhotněla než šla pod kudlu, na což mi ale můj doktor odpoví, že na operaci je vhodné jít právě s takovýmito výsledky, ve chvílí, kdy se št.žláza dostává do normálu, má pravdu? Je to opravdu tak? Dívám se do mých zpráv, abych Vám mohla napsat, jakým druhem onemocnění vlastně trpím, většinou je všude závěrem psané: drobná difuzní struma s celkem upravenou hyperfunkcí. Když se dívám do předoperačních vyšetření, tak zde uvedl lékař z interny, že jsem léčena na G.B.chorobu, což však v mým zprávách od mého lékaře nikde nečtu, tak jsem z toho jaksi jelen :-). Zpráva z ultrazvuku zní: "š.ž. je lehce nehomogenní struktury, přiměřené vaskularizace, v obou lalocích jsou ojediněle drobné folikulární adenomky max.do 2mm. V pravem laloku je patrna drovná cysta 3mm. Zvětšené uzliny patrné nejsou." " Ve dvou projekcích je trachea i jícen norm.šíře a průběhu, Měkké části pretracheálně bez rozšíření." Ještě snad mohu dodat to, že jsem kdysi měla vyšší oční lesk, vidělo mě pár lékařů(např.chirurg) a poznali, že nemocnou št.žlázu mám a prý právě díky lesku v očích. 9.1, mám jít na operaci a motám se v tom pěkně. Vůbec nevím, jestli operace je tak moc v mém případě nutná. Prosím Vás, trochu mě z toho vymotejte, pokud to jde, děkuju. Pavla

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě, že by se jednalo o GB toxikozu, tak se operace doporučuje zvláště ženám, které ještě plánují graviditu. Důvod je ten, že často dochází po porodu k recidivě thyreotoxikozy, často s horším průběhem, než měla první ataka. Léčba je komplikována kojením, které výrazně omezuje terapeutické možnosti. Zkuste někde vypátrat, jaká byla hodnota protilátek proti TSH receptoru většinou označované jako TRAK. Pokud byla vysoká, tak se jedná o Graves-Basedovovu thyreotoxikozu. POkud vysoká nebyla, pak se jednalo zřejmě o jiný typ hyperfunkce štítné žlázy. Co se týká pozitiv a negativ operace...určitě se vám po operaci nevrátí hyperfunkce štítné žlázy, to určitě ne. Jako pozitivum lze považovat třeba to, že nad vámi nebude neustále viset hrozba recidivy hyperfunkce. Na druhou stranu budete muset doživotně užívat levothyroxin. S rozhodnutím vám asi moc nepomohu. To bychom se museli vidět osobně, musela bych si projít vaše zprávy, podívat se na sonograficky na vaší štítnou žlázu a pak bych vám byla schopna říct víc. Držím palce.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
GB v 17 rokoch | Od: Katarina | 7.7.2014 14:09
Dobry den, pisem ohladne mojej dcery, ktorej v 15.
roku zivota bola zistena GB hypertyreoza. Bohuzial
s priznakmi strumy a mierneho jednostranneho
vytlacania oka, no aj dalsie tras, tachykardia,
svalovy ubytok, casta stolica, unava,... Momentalne
uziva Propycil 1x denne a Euthyrox 25 1x rano
(kvoli strume). Udajne je v remisii. Lieci sa uz 2
roky a 2 mesiace. Lekarka sa vyjadruje striedavo,
raz treba operovat, raz mame este cas. Niekedy
spomenie zacinajuce fibroticke pruzky a inokedy
bez zmien. Sme uz celkom domotane a tazko sa
nam rozhoduje o operacii. Dcera je nestastna z toho
jedneho oka, ktore mierne vystupilo. Lenze operacia
nie je zaruka zlepsenia. TRAK jej merali raz a vyslo
25. Bojim sa, ze tieto stimulujuce protilatky, kedze
zostanu aj po strumektomii, mozu dalej mnozit
tkanivo za okom a zvlast tesne po operacii. A
najviac ma trapi priebeh gravidity v buducnosti a o
vplyve na dieta uz ani nemozem rozmyslat. Chcem
vas poprosit o nazor, keby ste sa mali rozhodnut.
Dakujem.
reagovat
re:GB v 17 rokoch | Od: uLekare.cz | 7.7.2014 14:36
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste
dotaz zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na
těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufám, že vše bude v pořádku.


reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: