Os sacrum acutum

Lsem třetím rokem po špatně zhojené zlomenině holenní kosti. Stále nosím ortézu a berle, spíše jednu berli.Pravděpodobně je to důsledek trvalé zátěže. Je však možné, až ortézu sundám, aby se páteř dostala do původního stavu?? Výsledek rengenu páteře: Osa Th páteře je vybočena doprava. Výška těl beze změn. Drf. spondylosa Th a L páteře středního až zěžkého stupně. Osa L páteře je přímá. Bederní lordosa je napřímená. Výška těl a meziobr. prostor beze změn. Spondylarthrosa L páteře. Os sacrum acutum.

Odpověď odborníka:

Popis rentgenu páteře ukazuje chronické degenerativní poruchy, které zvnikly velmi pravděpodobně ještě dříve než za poslední 3 roky. Chůze s ortézou a o jedné holi však mohla urychlit tento chronicko degenerativní vývoj, zvýšit jeho stupeň.Bude li možno ortézu odložit. Z vašeho vyjádření není jasné, proč tak dlopuho díky špatnému hojení je stálem přítomna. není to obvyklé. ...pak máte za předpokladu aktivní spoluúčasti cíleným cvičením a dobré aktivní fyzioterapii situaci výrazně zlepšit a stabilizovat nejen osu páteře. Pokud máte povolenu jen jednu berli, pak je pravděpodobné, že bylo možno tuto aktivní léčbu započít jiýž dříve. To ej ale pouze hypotetické, není jasné, jak konkrétně proběhlo ono špatné hojení. Popis rtg neříká nic o klinické stavu. Výrazné zlepšení funkce páteře však sám o sobě nevylučuje.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: