Osmička v těhotenství

Dobrý den. Včera jsem byla na pravidelné kontrole u svého zubaře s tím, že mě pobolívá osmička dole. Lékař mi řekl, že je to na vyndání. Jsem ve 4.měsíci těhotenství, takže mi to nějak provizorně ošetřil (vyvrtal a zaplomboval) s tím, že to ale nejspíš nepomůže, ale že mi tu osmičku může vytáhnout až na konci druhého trimestru, že teď je to nebezpečné. Následně si mě pozval za 14 dní. Chtěla bych se zeptat, zda opravdu musím čekat do konce druhého trimestru. Zatím zub pobolívá, i když je ta bolest menší než včera. Když by bylo nejhůře, mohla bych si na bolest vzít Paralen? a v jakém dávkování? V čem je prosím ta nebezpečnost vytažení osmičky? Mockrát děkuji a přeji hezký den.S pozdravem Alena

Odpověď odborníka:

Dobrý den,děkuji za dotaz. Nejoptimálnějším obdobím v těhotenství pro ošetřování zubu v těhotenství je 2. trimestr. Hlavní riziko trhání zubu moudrosti v průběhu těhotenství není ve vlastním výkonu nebo aplikaci anestezie, ale v možném následném zhnisání rány po vytržení zubu, kdy by případně bylo třeba nasadit antibiotika. Proto s opatrnosti Vašeho zubního lékaře souhlasím. K utlumení bolestí si raději vezměte pouze půlku Paralenu 500, další dávku nejdříve po 6 hodinách. Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: