Osteoporoza

Pane doktore, prosím, odpověd k mému dotaz. Již delší dobu se léčím na osteoporózu. V poslední době mě značně bolí záda a celá páteř, nohy,, zejména dolní končetiny. Můj praktický lékař mi sdělil, že osteoporóza může i bolet. Asi před čtrnácti dny v noci jsem nemohla vzhledem k bolesti páteře ležet na zádech. Posléze začala vystřelovat nesmírná svíravá bolest hrudní páteře, obávala jsem se, že jde o infarkt. Trvalo to delší dobu a to opakovaně, další dny přetrvávala svírající bolest hrudníku a po té přecházela do bederní páteře, bolela i krční páteř, bolest končetin. Potřebovala jsem nutně rehabilitaci, ale rehabilitační lékař chtěl nejprve znát výsledek z měření stability kostí , zda nedošlo k velkému úbytku kostní hmoty.V současné době čekám na termín vyšetření. Vzhledem k popsané svíravé bolesti hrudníku mám obavu, zda nedošlo k nalomení či prasknutí obratlů, či jiných kostí v okolí hrudníku. Ráda bych se dotázala, zda je pro mně v současné době rehabilitace vhodná, zda je dostačující od běžného maséra či by ji měl provádět pouze fyzioterapeut. Běžná rehabilitace prováděná v nemocnicích, je dostačující?A jaké procedury byste v mém případě doporučoval. Také mi, prosím, sdělte zda mám nárok na lázeňskou léčbu proplacenou pojišťovnou, zda je vhodná Joga. Děkuji Vám. Jarmila

Odpověď odborníka:

Předně: " Běžný masér" neprovádí fyzioterapii, ale masáže. Rehabilitaci odbornou provádí fyzioterapeuti podle vyšetření a doporučení rehabilitačního lékaře. On je odpovědný za výběr procedur a já vám těžko mohu po internetu nevthnout skladbu procedur bez vyšetření. Na 99,9% vaše potíže nesouvisí s žádným "prasknutím nebo zlomeninou". Příčinou budou zcela běžné svalové spasmy a spoušťové body.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: