Otěhotnění

Dobrý den. 11 měsíců se snažíme o miminko, nedaří se i přesto, že stejnou dobu užívám Utrogestan(od 17.dne MC 10 dní, menstruace byla nepravidelná). V dubnu mi byl odstraněn benigní fyloidní tumor z levého prsu(asi 3x1cm). Může mít tento nález souvislost s Utrogestanem? Měla bych být dále sledována? Je standardní postup kdy užívám 11 měsíců Utrogestan, snažíme se o dítě (s 6týdenním přerušením kvůli operaci) a dosud jsem nepodstoupila žádné vyšetření, nezačala se hledat příčina? Jaký postup by měl následovat? děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se přirozeným způsobem ("bez pomoci lékaře") nedaří otěhotnět déle než rok, provede se obvykle alespoň základní vyšetření ženy (vyšetření v zrcadlech, vyšetření krve, sono malé pánve k posouzení dělohy, vejcovodů, vaječníků..) a muže (spermiogram) a určí se alespoň rámcově, jak dál postupovat. Pokud Váš lékař dospěl k závěru, že Vám chybí progesteron (...Utrogestan..), je možné ho užívat i delší dobu. Benigní nález v prsu má tento hormon potlačovat, nikoli indukovat.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: