Otěhotnění při antikoncepci

Brala jsem HAK Minervu a i přes pravidelné polykání pilulek, žádné chybě v užívání a dokonce jsem nebyla ani nemocná, jsem stejně otěhotněla. Nyní jsem v 6.tt a chtěla bych se zeptat, jestli užívání HAK mohlo nějak narušit plod. Rozhodli jsme se dítě si nechat, ale teď se bojím, aby to nebylo třeba nějakým způsobem postižené. Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Selhání moderních antikoncepčních pilulek je komplikace málo častá. Dle statistik se objevuje cca. 0,1% uživatelek této antikoncepce. Pokud ke graviditě přece jen dojde a je žádaná, není důvod k přerušení těhotenství. Prováděly se studie, které hodnotily ev. škodlivý vliv antikoncepce na vyvíjející se plod a všechny uvádějí, že škodlivý vliv nemá. Doporučuji tedy pouze intenzivnější screening, který se v těhotenství provádí - tzv. integrovaný test. Jedná se o ultrazvukové vyšetření a krevní testy mezi 10.-14. týdnem gravidity a poté mezi 15.-18. týdnem.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: