Otoky v obličeji, pod očima

Mé potíže začaly před rokem na přelomu července a srpna 2013, jako dva průhledné puchýřovité otoky pod očima na hraně lícních kostí, na pravé straně více a výrazněji. Čisté otoky byly pouze poprvé nebolely-nesvědily asi do týdne zmizely. Při každém opakování jsou pozměněny, do ruda, až do ekzémovitých fleků, které se jakoby plošně dál více rozšiřují - (většinou) večer poznám, že se následující den vytvoří. Místa jakoby bolí a píchají, následný den spíš svědí. Původní tvar, plocha průhledných otoků zůstává v obličeji patrná i v "klidu". Otoky a jakoby ekzémové červené fleky se rozšířily i nepatrně na i nad horní víčka, na pravém oku nepatrně do občí. Fleky se mi 1x objevily i dole levé hraně dolní čelisti a ruce u ramene. Docházím na alergologii/imunologii, paní doktorka zatím neví. Původně po opakovaném výsevu a zažívacích potížích v nálezu v září 2013 to vypadalo na vedlejší příznak Helicobacter Pylori - přeléčeno, následný výsledek bez nálezu. Užívám Aerius, plus jako záchrana otoků v nejhorším Prednison na jednorázvé užití podle rozpisu (ten jsem po posledních zhoršeních otoků dobrala) a na noc Dithiaden (po něm se mi špatně usíná i spí). Mám i Opthalmo-Hydrocortison mast z kožního, kde jsem pro necitlivý přístup byla pouze jednou (užívám výjimečně, na obličej časté užití nedoporučeno obvodní lékařkou). Po dohodě na alergo/imnuo 1/4roku jsem si zapisovala, zda se nejedná o alergii na nějakou potravinu, nevypozorovala jsem nic. Od přeléčení Hb Pylori zhoršné potíže s jícnem, obvodní lékařka napsala Helicid (lékárna dala adekvátní Apo Omeprazol), jícen potíže ustoupily, potíže otoků a ekzémových fleků přetrvávají. Někdy jsou jen 48hodin, jindy třeba i týden nebo 14 dní s 2-3denní pauzou. Na alergologii jsem domluvená až na září. Docházím co 2-3 měsíce na kontrolu a konzultaci k obvodní lékařce. Kontrolní testy krev, žádný nález. Nevím, zda čekat do září, nebo znovu se objednat na alergo/imunologii a o jaké vyšetření požádat. Základní řadu alergo testy mám a nic závažného nebylo nalezeno. Přidávám i domněnky z řad laických názorů (kosmetička, služby manikúra-pedikúra, TČM, kadeřnice): stres, lymfatické problémy, potíže vnitřiního orgánu: plíce - ten.střevo, alergie na barviva v potravinách nebo kosmetice - barva na vlasy. Vlasy mi barví kadeřnice prý stále stejně, nepravidelně 4x do roka, datum barvení a mého zdravot.problému se shodlo pouze v jednom termínu za poslední rok a půl (na fotografiích mám i výrazně šedivé vlasy a výskyt otoku a fleků je). Nevím, zda dotaz patří pod alergie či kožní problémy. Potřebovala bych přiložit více fotografií, aby byly vidět postupující změny. V této jedné fotografii je scan fotek - loňská, dole letošní 2 v květnu, není to ovšem dobře vidět. Děkuji za váš čas a případnou radu.

Odpověď odborníka:

Není vždy jednoduché objasnit příčinu otoků,kožních změn, vliv kromě interních onemocnění může mít i stres, hormonální změny, povětrnostní vlivy - tyto příčiny se nedají žádným testem zjistit a mohou výrazně ovlivnit stav pacienta.
Zkusila bych ještě doplnit epikutánní testy na dermatologii / zde se testují jiné látky než při alergologickém vyšetření/. Nezačala jste užívat nějaké nové léky ??
Vhodné by bylo doplnit i základní interní vyšetření - funkce ledvin, jater, štítné žlázy.
Velmi důležité je vypozorovat spouštěcí faktor a zapisovat si, co předcházelo objevení a otoků.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: