Otrava

Dobrý den chtěl bych se zeptat mám přítelkyni a delší dobu nám to neklape, vaří mi, ale mám pocit že su poslední dobou nějákej dementní že hodně zapomínám atd, je možne aby mi něco házela do jídla? třeba co zpusobuje pomalou demenci, je mi let a před tímto bztahem jsem se cítil docela zdrav navíc jsem se dozvěděl že dříve nevím jestli ted brala nějáke drogy, což mě taky dost zarazilo, myslíte že je nějáká otrava co by se projevovala pomalu a vypukla třeba až za půl roku nebo rok? dále mám doma kočku kterou jsem si vzal jako kotě z venku, odčervil jsem ji až po 2 měsících ale neočkoval jsem ji již několikrát mě škrábla, a kočiči wc taky nečistím pravidelně jak by se asi mělo, myslíte že bych si měl nechat udělat nějáka vyšetzření popřípadě jaká, su poslední dobou i hodně unavený, předem děkuji hezky den

Odpověď odborníka:

Nadměrnou zapomětlivost může působit celá řada různých stavů a nemocí. Různé syndromy demence ve Vašem věku považuji za spíše nepravděpodobné (Alzheimerova, Parkinsonova nemoc, vaskulární demence ...). Může jít ale např. i o příznak infekce HIV - pokud Vaše přítelkyně užívala v minulosti drogy, určitě bych zvažoval i tuto eventualitu. Další příčinou může být chronická otrava (kysličník uhelnatý, olovo, rtuť, alkohol, léky na spaní, drogy). Poruchy paměti jsou časté i po úrazech mozku nebo při některých onemocněních žláz s vnitřní sekrecí (cukrovka, porucha funkce štítné žlázy, nadledvin) nebo při psychických onemocněních (např. deprese, psychózy) či třeba při nadměrném stresu (dlouhodobá nespokojenost ve vztahu, nadměrné pracovní vytížení). Jak vidíte, možných příčin je mnoho. O nákazu nějakým parazitem od Vaší kočky by také mohlo jít, ale je to spíše nepravděpodobné. Doporučuji navštívit praktického lékaře a sdělit mu své obavy a stesky, předpokládám, že Vám provede základní vyšetření (odběry krve, moči) a bude se Vás ptát i na některé zdánlivě nesouvisející obtíže. Případně Vás pošle na další vyšetření nebo za jiným odborníkem.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: