Panická ataka

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o Váš názor. Už před lety jsem měla potíže při zaostřování do dáli, když jsem např. četla knihu (oční vyšetření bylo v pořádku). Postupně se začaly přidávat další potíže, které se rapidně zhoršily asi před půl rokem - začala se mi motat hlava a silně bolela, viděla jsem neostře, mám závratě, občas pocit na zvracení. Postupně jsem musela přestat jezdit metrem, dělalo mi potíže jít do obchodního domu, protože se mi tam špatně dýchalo a stát u kasy nebo jinde na jiném místě, kde je špatný vzduch začalo být nemyslitelné. Toto jaro jsem nejspíš prodělala alergii - myslela jsem, že je to nachlazení, ale léčení nepomáhalo, zyrtec ano, ale na vyšetření jsem nebyla a pak se toto už neopakovalo. Občas se objeví brnění končetin, ale pouze na levé straně. Všechna vyšetření jsu bez nálezu- oční, neurologie, CT, kardio, byla jsem poslána na regabilitace, ale ani tam si nemyslí, že by potíže byly od tohoto, štítná žláza také funguje normálně. Na bolesti hlavy jsem dostala léky Melovis a Myolastan, bolest mírně ustoupila, ale příliš znatelné to není a závratě trvají stále. Posledních pár dní jsem i nadměrně unavená, dříve mi stačilo 5 hodin spánku, teď spím 2x více a stále jsem unavená, po ránu mě škrábe v krku a mám pocit, že mi hoří tváře, přitom teplotu nemám. Mohli byste mi prosím poradit, na jaké lékaře se případně dále obrátit, popř. jestli by potíže nemohly být např. psychického rázu? Četla jsem i články o únavovém syndromu... Předem děkuji. S pozdravem, Alexandra.

Odpověď odborníka:

Vaše obtíže vypadají jako panické ataky, tzn. psychické stavy, které se projevují v určitých situacích ( např. v tom metru, obchodě, kde je hodně lidí apod.) a projevují se somatickými obtížemi, které mohou připomínat celou řadu jiných chorob ( i třeba infarkt nebo kolepsové stavy apod.). Tyto panické ataky se řadí mezi úzkostné či úzkostně depresivní poruchy a jejich léčba patří do rukou psychiatra a psychologa. Nejlepší je kombinace psychofarmak a psychoterapie. Je však dobře, že máte provedené kompletní vyšetření a vyloučily se jiné, organické příčiny vašich obtíží. Doporučuji tedy návštěvu psychiatra.

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Železo
Články: Železo
K čemu v organismu slouží...
Alergická reakce po tetování může nastat až za několik let
Články: Alergická reakce po tetování může nastat až za několik let
S rozšiřující se škálou...
Při léčbě deprese polykat prášky nestačí
Články: Při léčbě deprese polykat prášky nestačí
Onemocnění depresí zasahuje...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: