Panická porucha

Dobrý den, trpím panickou poruchou 3 roky, ale dosud jsem to zvládala sama, bez jakýchkoliv léků. Poslední měsíc se mi stav výrazně zhoršil (panické ataky, vyhýbavé chování, deprese) a tak jsem navštívila psychiatra. Začínám s léčbou antidepresivy (Paretin). Plánuji začít is kognitivní behaviorální terapií a léky bych chtěla do roku určitě vysadit. Je šance na úplné vyléčení a život bez léků ??? Předem Vám velmi pěkně děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Barboro. Jste velmi statečná žena, když tak dlouhou dobu bojujete s panickou poruchou bez potřeby psychofarmak. Také jsem ráda, že jste navštívila odborníka, když se váš stav dekompenzoval. Léky, které vám váš lékař předepsal jsou většinou dobře snášeny a obvykle na ně potíže dobře reagují a potíže postupně odeznivaji. Samozřejmě nejlepších výsledků se dostavuje při kombinaci léků a psychoterapie, především kbt. Domnívám se že postupem času, kdy budete pravidelně docházet na terapii, se léků zbavíte docela. Vždy je možné se k nim vrátit, pokud se vás stav zhorší. A také je velmi pravděpodobné, že léky, které zaberou jednou, zaberou i při další léčbě. Děkuji za váš dotaz a přeji hezký den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: