Papilomy na jazyku

Dobrý den.mela bych takový dotaz.po excizi a histologii útvarů na jazyku;mi bylo sděleno;ze se jedna o benigní papilomy.paní doktorka na ORL mi rekla.;ze je to způsobené papilomavirusem a sníženou imunitou.a ze není předpoklad návratu.když jsem šla ke svému obvod.doktorovi;tak ten mi zas řekl;ze to nemá s papilomavirusem nic společného.čemu mám tedy věřit?navíc se mi to po třech týdnech po zákroku opět vrátilo na stejná místa.děkuji za odpověď;Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý večer,Dano. Dnes se všeobecně soudí,že na vzniku nádorků zvaných papilomy, se podílí papillomavirus - HPV. Aby bylo jasno - nejprve byly určité afekce nazvány papilomy podle tvaru a způsobu růstu a pak teprve zjištěno,že existuje virus,který je způsobuje. Stejný virus,i když jiný podtyp, způsobuje bradavice,genitální papilomy,laryngeální papilomy apod. Po odstranění by papilom neměl recidivovat,ale může to být podobné jako u bradaviček - některou se podaří odstranit bez problémů,někdy po chirurgickém zákroku,či poranění máte místo jedné bradavičky deset. Při úporném růstu papilomů se používá tzv.fotodymanický laser. Na druhé straně podotýkám,že se papilom může sám a bez léčby ztratit. Každopádně doporučuji abyste šla znova na ORL a požádala lékařku o zhodnocení stavu a další možnosti léčby. Mějte se hezky

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x