Páteř a kyčelní klouby

  • Dotaz od: Jaroslav 57
  • Publikováno: 14.4.2013
  • uLékaře.cz

Dobrý den! Chtěl bych Vás požádat o vysvětlení mých nálezů na páteři a v kyčelních kloubech, a zároveň o doporučení co dál! Nálezy na RTG snímcích: LS páteř: Oploštělá bederní lordosa. Osteochondrosa plot.L3-S1 se snížením meziobratl.prostoru ve výši L3/4, subchondrální sklerózou a tvorbou okrajových osteofytů. Dorsál.posun obratl.těla L3 proti L4 o 9mm svědčí pro retrolisthesu.Coxovertebrální syndrom vpravo,kořen.irrit.syndrom L5 vpravo s dysfunkcí SI skloub.I.dx a posturalní nestabilitou-retrolistesa L3.coxatrosa II-IIIst.Idx Kyčle:CoxatrosaII-III.st.obou kyčel.kloubů.Klou.štěrbiny jsou difusně zůžené, jamky vykazují subchondrální sklerosu,okraje acetabul i hlavic femurů jsou osteofyticky protažené.Na vrcholu obou velkých trochanterů nasedají masivní osteofyty.Struktur.ložisk.změny patrné nejsou. Mám asi 3/4roku stále se zhoršující bolesti v kyčlích,zádech a nohou.bolesti my jdou i do třísel,vystřelují do pravé končetiny,silné bolesti na vnitřní straně pravého lýtka.Bolesti mám i v klidu a začíná mě to budit i v noci.Proto Vás žádám o vysvětlení odborných výrazů a radu co bych měl dělat dál,a jestli bych neměl s těmito nálezy nárok na invalidní důchod?V práci stojím celý den na nohou a dělá mi to číndál větší problémy!když příjdu z práce domů tak jsem kvůli bolestem apsolutně nepoužitelný!Předem Vám moc děkuji! Jaroslav 57

Odpověď odborníka:

Váš nález je bohuže docela častý ve vašem věku. není to však věkem, ale léty neadekvátní zátěže nebo nedostatečné dosavadní léčby chronických funkčních poruch a svalových dysbalancí. Artróza kyčlí je sice závažného stupně, sama o sobě však velmi pravděpodobně není ani příčinou bolestí, pokud však nebudete správně reagovat na svoji situaci, taks e bude pouze a jenom zhoršovat, až se dočkáte opravdu invalidity, případně výměny kyčelních kloubů za umělé. Situace v bedermní páteři není sice také nejlepší, ale těžko posoudit bez klinického vyšetření, zda jde o bolest vyprovokovanou konkrétním nálezem, drážděním nervového kořene v oblasti 5.bederního obratle nebo ještě zastavitelnou, kdy je možno zlepšit funkci v kloubech mezi obratli, zlepšit stav kloubů mezi páteží a pánví- rtg ukazuje na postižení křížokyčelního kloubu vpravo. Opět není jasné, zda je to funkčně zlepšitelné nebo trvalé. Snížení meziobratlových prostorů může být opět velmi významné, může být stejně tak stabilizovatelné aktivní fyzioterapeutickou péči zklušeného fyzioterapeuta s bezprostřední spoluprací s lékařem nebo lékařem , který sám aplikuje aktivní fyzioterapii. V případě zlepšitelnosti by ovšem musela být přítomna i vaše spolupráce, cvičení dle postupu lékaře a fyzioterapeuta dennodenně, dle postupně zlepšujícího se stavu. Váše současná situace, práce ve stoje s bolestí a pak doma čekání na zklidnění není již dlouhodobě možná. Aktivní fyzioterapeutickou léčbu je třeba začítneprodleně, a to ať jste schopen práce nebo ne. V případě nevýhodného nálezu i klinického je možné žádat o omezení schopnosti práce, buď dočasného a posleéze pracovat dále, případně dlouhodobějšího s omezením i konkrétního druhu práce. Podobné situace jako je vaše nebývají obvykle příčinou invalidního důchodu, možné to však je. Popodrobném vyšetření je možno požádat o komisi pčři SZ o přezkoumání. Na základě pouze kusých informací, rtg nález je opravdu nedostačující bych soudil a apeloval na aktivnější léčbu a Vaši spolupráci. Teprve ta ukáže, zda jste schopen zlepšit a stabilizovat nebo budete muset o sociální šetření žádat.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: