Páteř krční+bederní

Dobrý den, bolí mě krční páteř téměř denně.Někdy na určitém místě, jindy tupá bolest.Možná to i souvisí se stresem-rozváděla jsem se, ale nyní jsem v pohodě. Před rokem to začalo občasnými tlaky v zátylku,které se i nyní občas objeví. přidalo se jemné chroupání.zvuky-jako drolení písku, toto trvá nepřetržitě, nejde rozcvičit.nález z MR-pokročilá osteochondroza C5/6,C6,7 s výraznou lokalizovanou def.spondylozou s posterolaterálními osteofyty šíře 2-3mm a protruzemi disků šíře do 3mm. Tento nález tam byl asi i dříve, občas mě bolela hlava, ale teď opravdu je znát denní problém. V září jsem špatně doskočila a začala bolest v bederní oblasti, chodila jsem na obstřiky, ale dosud nejsem v pořádku, po zlepšení se nyní stav zhoršil. Nález jen z RTG-zachovalá osa páteře a přiměřená bederní lordoza.Výška těl přiměřená, prostory zachovalé, drobný osteofyt těla L4 ventrálně. SI štěrbiny zachovalé.Def.spondylosis lumbalis incip. Prý je tam také začínající osteopor.Je mi 45let. Zajímá mě, jestli je běžné u takového nálezu že dříve mě jen občas bolela hlava, šla jsem pak na rehabilitaci a ulevilo se během roku se vše o dost zhorší? Odpovídají problémy nálezu? A jak je to se sportováním? Už ani nechodím na volejbal-který je prý nevhodný. Ale schází mi. Také jezdím občas na koni. Kromě bruslení, lyžování a jízdě na kole nic jiného nedělám.Snažím se denně cvičit-cviky dopor. rehabilit.lékařkou. Mohou z problémů s krční páteří vzniknout sklivcové zákalky?Tím tlakem v zátylku se třeba stáhnou cévy, nevím. Začalo to ve stejnou dobu. Děkuji za názor nebo radu co dál.Měla jsem těžký rok a chci si užívat života ja ko dřív. I. Ještě doplním k mému dotazu 24.11 v 0.24:Po rehabilitaci se mi vždy ulevilo, ale minule mě krční páteř začala bolet více a viděla jsem rozostřeně, trochu se to zlepšilo, ale není to ono. Mám také občas bolest za očima. Ty chroupající nepřetržitě trvající zvuky v krční páteři jsou co? Svaly, nějaké bublinky? A jak se toho zbavím? A divný pocit nad koleny může být od bederní páteře? Děkuji za odpověď, I.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučil bych Vám znovu fyzioterapii. Můžete se zkusit poptat po někom s dobrou pověstí a výsledky. Péče není jednoduchá a trvá dlouho. Je to ale jeden z mála způsobů jak se udržet. Ty zvuky, které popisujete mohou být odrazem drobných změn na krční páteři a jejich kloubech. Jestli bude Váš neurologický nález normální, držte se fyzioterapeuta a rehabilitací. Bez pokusu o srovnání Vašich svalů a postavení kloubů, skeletu a vedení pohybů jsou už jen léky proti bolesti a zvažování chirurgických výkonů. Jenže při poruchách postavení svalových skupin, kloubů a podobně je potom i tak úleva jen částečná. Přeji hodně štěstí a síly ve snaze o nápravu Vašich obtíží.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: