Pirabene

Dobrý den, chtěl bych začít užívat Pirabene 1200mg kvuli zlepšení učení, ale v příbalovém letáku je mimo jiné napsáno se nemá užívat pokud trpím nedostatečností ledvin a jestliže užívám léčivé přípravky obsahující výtažky ze štítné žlázy. Před 15-ti lety (v 6-ti letech) mi byla odstraněna ledvina kvůli zhoubnému nádoru. Počítá se to jako nedostatečnost ledvin? Aby třeba nebyla ta jedna ledvina ještě více zatěžovaná. Dále se lečím s problémem se štítnou žlázou a užívám Letrox. Dají se tyto dva léky brát zároveň? Děkuji za případnou odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Vám zbývající ledvina pracuje bez problémů (pokud máte v normě močovinu, kreatini, renální clearence, což je laboratorní údaj zjišťovaný z vyšetření krve, případně také moče, a vyjadřuje schopnost ledvin očistit krev od zplodin metabolismu, a obvykle ho pravidelně kontroluje Váš ošetřující lékař - obvodní nebo nefrolog), užívání Pirabene by ledvině nemělo uškodit. Co se týká užívání společně s hormony štítné žlázy, dle dokumentace k piracetamu byl popsán jediný případ výskytu podrážděnosti, zmatenosti a poruchy spánku po současném podání piracetamu a extraktu štítné žlázy (T3+T4). Doporučuji proto obezřetnost a hlavně Pirabene a Letrox neužívejte současně, dejte mezi nimi alespoň dvouhodinový rozestup.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: