Plisen?

Dobry den, prosim o radu, jsem uz zoufala. Pred 2 mesici se mi na predlokti ruky zacala malickou loupat kuze, nevenovala sem tomu prislis pozornost, az kdyz o tyden pozdeji mi naskakaly hnisave puchyrky jsem zasla k doktorce. Dala mi kortikoidy s tím, že je to pravděpodobně nějaká alergie. Vridky skutecne ustoupily, ale kuze se loupala dal, doktorka rekla, at mazu indulonou a tak jsem mazala. Az pred 14ti dny se mi udelali hnisave vridky i okolo. Postupne se zvetsovaly a vytvorily kulate, cervene, natekle plochy i okolo. Tyto plochy se postupne zacaly spojovat a mam na ruce velkou plochu asi 8*3 cm. Na tele se mi objevila 4 dalsi mensi loziska s malymy vridky s bilymi cepickami. Jina pani doktorka ka mi pred 14ti dny predepsala silne kortikoidy, ktere jsem brala 6 dni, ale po tech se mi to prave jen rozlezlo a zvetsilo. Ted druhy den beru antimykotikum Batrafen. Kuze se mi zacala od stredu loupat, uprostred to jiz tak natekle nemam, ale u kraju porad ano. Zda se mi, ze se to porad zvetsuje. Chtela jsem se zeptat, zda souhlasite s diagnozou plisne a zda je normalni, ze se kuze odlupuje (po 2 dnech jiz druha vrstva)? Za jak dlouho bych pripadne mela videt vyrazne vysledky?

Odpověď odborníka:

O plíseň by jít mohlo, ale takto na dálku se samozřejmě diagnosa nedá přesně určit. Pokud by šlo o plíseň, doporučovala bych buďto pokračovat v léčbě Batrafenem 2xd. po dobu 4 týdnů, ošetřovat ložisko i s dvoucentimetrovým lemem okolní zdravé kůže. Nebo nasadit celková antimykotika ( např., itrakonazol na týden, nebo terbinafin na měsíc) a k tomu ev. jednou denně aplikovat mast s kortikoidem na zklidnění zánětlivé reakce. Pokud by tato léčba nebyla úspěšná, bylo by vhodné provést histologické vyšetření nebo alespoň stěry z ložisek.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: