Ploténky

Dobrý den, jsem silná astmatička, již více než 20 let jsem závislá na kortikoidech. Už dlouhá léta mám problémy s bederní částí zad, také 3 roky cvičím Smíškovi stabilizační cviky. Letos jsem měla strašné bolesti,dokonce jsem jen 14 dní ležela a pak se rozhodla navštívit lékaře.Ten mě po rengenu překvapil slovy, že nemám jednu ploténku, a dvě jsou v katastrofickém stavu..., pry následky hormonální léčby..., sám podotkl, že žádná operace není možná a poslal mě na rehabilitace... Nikde jsem se o chybějící ploténce nedočetla, jen o vyhřezlé, je to stejné? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v podstatě to je ze stejné skupiny změn na ploténce. Při jejích změnách může významně snížit výšku a může dojít až k částečným srůstům kostních výběžků obratlových těl. Možné jsou ale i srostlé obratle již z mládí, i když je to méně pravděpodobné. Při dlouhodobé kortikoterapii je dost pravděpodobné, že změny na obratlech budou způsobeny osteoporózou. Zda operace na páteři je nebo není možná se rozhoduje po vyšetření více lékaři, kteří zváží rizika celkové narkózy a hojení operační rány, ale rozhodné slovo by měl mít chirurg (neurochirurg nebo ortoped) se specializací na onemocnění páteře.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: