Podezření na rakovinu tlustého střeva

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat již několik let mám problém s trávením, kdy mám ve stolici, krev. Ze začátku to bylo jednou za půl roku, kdy pak se to vždy sklidnilo. Jednalo se o asi týdení problémy, kdy pak byl klid. Krav je někdy sitě červená někdy jsou ve stolice krevní sraženiny. S trávením mám dost problémy, nekdy jde jen o hlen ve stlolici a někdy je to jen hlen, kdy se cítím nafoknut a nutí mě na toaletu, kde bohužel nic nevyjde. Setra byla u lékaře, kdy jí našli Celiakii a řekli jí, že to může mít i někdo z rodiny. U lékaře jsem byl, kdy mě řekl, že mám hemeroidy vnitřní ale že bych měl přijít na vyšetření toto jsem již neprodělal jelikož se cítím velice nepříjemně.

Odpověď odborníka:

Doporučuji koloskopii (popis vyšetření srozumitelnou řečí najdete např. zde: http://www.gastrohepacentrum.cz/documents/koloskopie_f.pdf ). Myslím si, že na rakovinu tlustého střeva je u Vás brzo, spíše půjde opravdu o hemoroidy nebo střevní zánět, ale vyšetření by se provést mělo. Měl by Vás na ně poslat praktický lékař nebo jiný specialista (gastroenterolog, chirurg...). Přestože jde o trochu nepříjemné vyšetření, existuje řada možností, jak obtíže zmírnit (např. analgosedace "přispání při výkonu") nebo použití CO2 místo vzduchu. Koloskopie není třeba se bát, výsledek Vám dá jistotu a pomůže Vašemu lékaři zavést patřičnou léčbu, která bez znalosti Vašeho onemocnění není možná.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: