Prasečí chřipka a těhotenství

Dobrý den,chtěla jsen se optat co dělat,když by k nám dorazila prasečí chřipka,Jsem těhotná ve 30tt a mám strach,že by to mohlo ohrozit mimnko i mě,mohla bych vůbec užívat léky?Poradte mi prosim vás co dělat,děkuji za odpověd s pozdrvem Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kdyby dorazila tato chřipka do ČR, nejlepší by bylo se jí vyhnout = všemi prostředky omezit riziko nákazy. Pro Vás by to znamenalo omezit na minimum kontakt s vnějším světem, zvýšenou ochranu při pohybu v hromadné dopravě apod. Při propuknutí onemocnění by vysoké teploty a Vaše obtíže s dýcháním mohly ohrozit také plod - mohlo by dojít k omezení přísunu kyslíku plodu a celkově by mohlo dojít například k předčasnému porodu. Nicméně - i když se všeobecně varuje před užíváním léků v těhotenství - mnoho léků užívat lze, včetně léků použitelných při chřipce, a pokud by se jednalo o léky "hraničně bezpečné", podají se, pokud jejich přínos pro matku (a tím + dítě) převýší riziko pro dítě. TAKŽE - nebojte se, určitě byste vhodnou léčbu dostala. V případě, že byste onemocněla (a teď myslím jakékoli horečnaté a/nebo infekční onemocnění), neváhejte s návštěvou lékaře, aby léčba mohla být započata co nejdříve.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: