Předávkování léky lyrica nebo rivotril

Dobrý den beru už nějakou dobu léky Rivotril a Lyrica (plus nějaké další), ale toto jsou léky u kterých mne to velice zajímá. Co se stane nebo může stát při předávkování a od jakého množství jde o předávkování. Obzvlášť u Rivotrilu se toho obávám. Děkuji

Odpověď odborníka:

Rivotril patří do skupiny benzodiazepinů, tj. léků se širokým spektrem na nervovou soustavu. Užívá se proti epilepsii, úzkosti, křečím a v některých dalších případech. K předávkování by bylo třeba vysokých dávek v řádech desítek miligramů, protože tyto léky jsou i ve vysokých dávkách relativně bezpečné. Standardně se užívá (orientačně, podle konkrétní diagnózy a situace) 0,5 - 7,5 mg denně. Při užití velmi vysokých dávek je třeba počítat s možností zástavy srdce a dýchání, jinak by byly v popředí příznaky z útlumu mozkové činnosti (spavost až kóma). Předávkování Lyricou by vedlo nejspíše (v závislosti na dávce, délce a intenzitě předchozí léčby) k spavosti, případně výraznému neklidu nebo kómatu. Dávkování je opět individuální od 25 - až několika set miligramů denně. Předávkování oběma těmito léky by pravděpodobně způsobilo poruchu vědomí, záleželo by však opět na předchozích dávkách. Ke konkrétním dávkám obou léků, které by vedly k předávkování, se nelze snadno vyjádřit. Např. pokud byste užíval oba léky několik měsíců, pravděpodobně byste toleroval i vysoké dávky. Pokud byste oba léky užil poprvé rovnou ve vyšší dávce, předávkoval byste se snadno. Je třeba mít na paměti, že Lyrica i Rivotril vedou k riziku návyku.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Absťák | Od: Alena | 5.7.2016 19:04
Mám neblahou zkušenost.Brala
jsem Lyricu a Neurontin na RA
.Nebylo mě po ní dobře,takže
jsem se sama rozhodla přestat
to brát a udělalo mě to velké
utrpení.Bylo mě opravdu
zle.Trvalo to týden i víc.Vydržela
jsem to,ale nikomu to
nepřeji.Vysazovat prý se má po
menších dávkách.Už tyto 2 léky
nechci.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Prostata Prosím, může dojít k poruše (funkce) prostaty při stimulaci přes...
  • Krvave sperma Ahoj pred 3dny se mi ve spermatu objevila krev po prve byla...
  • Velikost plodu Ráda bych se zeptala jsem 29+1 tt a dnes jsem byla u dr na...
  • Vyšší hodnoty jaterních testů Prosím Vás, psal jsem zde včera, že jsem měl...
  • Ledviny Mám dotaz ohledně manžela- bolely ho 14 dní ledviny (jednu má scvrklou...
  • Mensi trhlina v menisku Chtěl bych se zeptat jaké jsou přesné příznaky tohoto...
 
Kam dál
 
 
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Články: Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Záněty vaječníků mohou při...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alergie na léky
Články: Alergie na léky
Nežádoucí reakce na léky je...
Sestavte si správný jídelníček – napoví vám potravinová pyramida
Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Články: Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Plané neštovice jsou běžným...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: