Předávkování thyroxinem?

Dobrý den, dneska mi přišly výsledky krve: fT4 - 18,12, TSH - 0,164. Všeobec. lékařka říká, že jsem předávkovaná thyroxinem (beru L-thyroxin 50 každý den) a měla bych snížit dávku. Endokrinoložka to neřeší a chce ponechat stejnou dávku jako doposud. Jinak krev byla odebírána cca 24hod. po poslední tabletě(teda před užitím další). Je opravdu nutné, abych brala 50tku každý den, když TSH mám tak nízké? Děkuju za názor, Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michaelo, otázkou je, proč L-thyroxin užíváte. Při některých diagnozách je účelem pacienta lehce předávkovat. Např. při léčbě uzlů ve štítné žlázy, léčbě velké strumy nebo po operacích pro karcinom (to asi nebude váš případ) je přímo cílem podávat vyšší dávky hormonů. Pokud nic z toho nemáte, pak by asi bylo vhodnější dávku lehce snížit nebo alespoň provést časnější kontrolu fT4 a TSH než za půl roku a pak reagovat. Hezký víkend

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: