Preklinická tyreotoxikoza

Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor na můj problém ohledně zvýšené funkce štítné žlázy, léčím se již rok a půl, první vyšetř.krve - TSH 0,011, Ft4 16,1, TRAK 0,46, autoprotilátky negat.,dle ultrz. zvětšený levý lalok-objem 20ml - vyplněn konglomerátem cyst-útvar o velikosti 19x29mm, lékař zahájil tyreos.terapii, nasazen Propycil 50, doporučena operace celé štítné žlázy, odmítla jsem a začala jsem "bojovat", zahájila jsem alternativní léčbu - detoxikace organismu-metoda Dr.Jonáše, začala jsem hubnout,po půl roce se objem laloku zmenšil na 12,4ml, cysty o velikosti 16x13x21mm a 9x5x11mm,TSH, Ft4 v normě, stále lékař trval na operaci,postupně jsme začali snižovat dávku léků, nyní jsem byla po 3/4roce na dalším ultr., kdy lalok se zvětšil na 16ml,ale největší cysta se zmensila na 16x15x 16mm a druhá 11x13x14mm, TSH snížené na 0,05, Ft 4 11,2. Za ten rok a půl jsem šla s váhou o 12kg méně(nyní mám 60kg), stále jsem i v péči tohoto "léčitele", který se zabývá touto metodou EAM (což samozřejmě můj endokr. neví-mám obavy, že by mi vynadal:),ale stále doufám, že bych si touto alter.léčbou mohla pomoci předejít operaci, které se stále bráním. Opět mi lékařka doporučila operaci, příp. ještě před tím punkci nejv.cysty.Chtěla bych tedy znát váš názor, zda opravdu není jiná cesta než operace, jaký máte sama názor na tuto metodu EAM, kdy evidentně se mi výsledky zlepšily, jestli má smysl tato punkce, hormony FT4 i FT3 nyní v pořádku, pouze snížená hodnota TSH-což jsem si vyčetla, reguluje podvěsek mozkový?Není tedy spíše problém v podvěsku, je možné jej nějak vyšetřit nebo léčit?Mělo by význam podstoupit vyšetř. aplikováním radiolog.jodu?Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro, nejsem odpůrcem alternativní medicíny, ale nemám příliš velkou důvěru k těmto "strojovým" metodám. O tom mám určité pochybnosti, které zatím nikdo nedokázal rozptýlit :-). Sonografický nález se možná trochu vylepšil, ale pokud jsou příčinou zvětšení opravdu cystoidní útvary, tedy dutiny vyplněné tekutinou, tak v tom případě změna jejich velikosti není zase až tak vzácná, protože závisí na míře naplnění tekutinou, které bývá proměnlivá. Snížená hladina TSH je známkou dlouhodobě zvýšené funkce štítné žlázy a to i v případě, že jsou hodnoty periferních hormonů v normě. S velmi vysokou pravděpodobností se nejedná o poruchu funkce podvěsku mozkového. TSH je zjednodušené řečeno, dlouhodobý ukazatel funkce štítné žlázy. Mění se v horizontu týdnů spíše než dnů. Léčba radiojodem může "vyléčit" zvýšenou funkci štítné žlázy a může vést ke zmenšení štítné žlázy. Možná se zmenší i cysty. Já na radiojod (terapeutický) posílám pacienty s velkou štítnou žlázou, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo zásadně nechtějí na operaci. Je nutno počítat s tím, že radiojod zničí štítnou žlázu natolik, že časem budete muset užívat hormony štítné žlázy. Pokud máte na mysli radijod diagnostický, pak si spíše myslím, že by to žádnou validní novou informaci nepřineslo. Cytologické vyšetření k vyloučení karcinomu je vhodné provést u velkých nebo rostoucích uzlů, zvláště u mladých lidí, dětí, mužů. Jednoznačnou radu, jak máte postupovat, vám nedám. Je to na rozhodnutí vašem a vašeho endokrinologa. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: