Prevence embolie

Vážená paní doktorko. Obracím se na Vás s prosbou, zda je možné něco pro sebe udělat v rámci prevence embolie. Je mi 30, mám dvě děti a moje babička i maminka měly masivní embolii plic (z ničeho nic, žádná operace, obě však měly vysoký tlak-i když léčený a arytmii, u obou však genetické testy nic neprokázaly. Moje maminka je z dvojčat a i teta embolii plicní měla, trombozu také, ale přesto genetika nic neodhalila. Chtěla bych se zeptat, zda pro sebe něco mohu udělat, něco ohlídat, nějak se o sebe starat, aby mě embolie nepotkala. Mám dvě malé děti a ráda bych nic nepodcenila. Po porodu se mi hodně zvýraznily žíly na nohou. Mockrát Vám děkuji a přeji hezký den. S pozdravem Alena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud genetické testy v rodinné anamnéze neohalily ani heterozygotní dědičnou trombofilii, je Vaše situace uspokojiivá. Jste mladá žena, dvojí těhotenství (jeden z rizikových faktorů tromboembolie a vzniku varixů) jste sice podstoupila se zvýrazněním žil na nohou, ale bez komplikací v hlubokém žilním systému, který je zdrojem plicní embolie. Nedoporučují užívat ani hormonální antikoncepci. Doporučuji dostatečnou hydrataci, obzvlášť v letním období, dostatek pohybu. Při dodržování výše uvedených opatření je u Vás vznik hluboké žilní trombózy nepravděpodobný. Pochopitelně sdělujte ošettřujícímu lékaři (při event. poranění na noze, jakékoliv operaci...) problém s plicní embolií v rodinné anamnéze. Hezký den, MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: