Preventan v 1. trimestru těhotenství

Dobrý den, velmi se mi osvědčil přípravek Preventan Clasic pro prevenci zánětů horních cest dýchacích, které jsem měla velmi často. Nyní však plánujeme miminko a v příbalovém letáku je napsáno, že v 1. trimestru těhotenství se užívání přípravku spíše nedoporučuje. Chtěla bych se zeptat, zda Preventan Classic skutečně nějakým způsobem může ohrozit vývoj plodu. Pokud bych ho neužívala, tak se obávám, že se mi opět budou často opakovat virózy, což určitě taky není v těhotenství dobré. Předem velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle doporučení výrobce vyhnula bych se užívání přípravku v prvním trimestru gravidity. Pro prevenci viroz využijte přirozených postupů, tedy hlavně dostatek vitamínů, tj. čerstvého ovoce a zeleniny, přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek odpočinku, přiměřené oblékání, vyhýbání se kontaktu s nemocnými, a také místům s větší koncentrací osob (přeplněné vozy MHD).

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: