Přírůstek na váze

Paní doktorko, náš syn 8,5let během krátké doby přibral na váze i přesto, že nezvýšil přísun potravy. Je to na něm i vidět (větší břicho a stehna). Před týdnem jsme byli na kontrole na endokrinologii - výsledky jsou v pořádku, bere dlouhodobě Euthyrox (4xtýdně půlku, 3x čtvrtku). Cukr i cholesterol jsou v pořádku. Syn nejí sladké (žádné bonbony, čokolády, řezy, buchty), nesnídá, ale dopoledne jí rohlík s jogurtem. Na oběd i večeři porce akorát, mezi jídly si dá ovoce nebo zeleninový salát, občas si dá třeba křupky. Ale výrazně se nepřejídá. Je pravda, že by mohl mít více pohybu. Ale přesto si myslíme, že problém bude v něčem jiném, když během krátké doby (za půl roku 3,5kg) tolik přibral. Mohl by mít něco s metabolismem? Nevím, na jakého odborníka se máme obrátit. Mnohokrát děkujeme za Vaši radu, paní doktorko. Vlaďka

Odpověď odborníka:

Nejčastěji je přibírání dáno nepoměrem mezi příjmem a výdejem. Není možné, že by si třeba ve škole syn kupoval či dostával sladkosti od kamarádů? Pokud je syn endokrinologicky vyšetřen, pak bych Vám doporučila mu navýšit pohyb - každý den alespoň dlouhou procházku či jízdu na kole. Pokud by přibíral dále, pak by se na endokrinologii udělaly podrobnější testy. Je vhodné se také obrátit na nutričního terapeuta, který přesně chlapci vypočítá jídelníček a rozdíl mezi jídelníčkem vhodným a současným, mnohdy jsou rozdíly překvapivé, přestože člověk má pocit, žde dítě jí zdravě. Také zálěží, jakou máte Vy a Váš muž a další příbuzní postavu - velkou roli hraje genetika. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: