Problémy s bederní páteří a kyčlemi

Dobrý den. Nyní je mi 34 let. Pracuji hodně v sedavém zaměstnání a jezdím autem. Pohybu jsem moc nedával a od malička mám lehkou kyfoskoliozu. V březnu 2012 jsem po cca ročních bolestech zad skončil na 10 dnů na kapačkách v nemocnici z důvodu silné bolesti do levého stehna dopředu nad koleno. Byl jsem celý nakloněný na levou stranu. Po 10 dnech jsem odešel, ale bolesti přetrvávaly. Začal jsem chodit na rehabilitace (měkké techniky a mobilizace páteře) a téměř denně večer cvičil protahovací cviky. Po cca roce jsem šel na neurologii a následně na MR, kde bylo zjištěno výhřez ploténky L3/L4 3mm a L5/S1. Začal jsem více plavat a taky posledních 5 měsíců chodit do fitcentra, kde mi fyzioterapeut nastavil cviky a nakonec cvičení i 20 minut elyptical. Bolest do levého stehna je úplně pryč. Bedra někdy lehce zabolí, ale od 11/2014 jsem začal postupně denně cvičit i SM systém. Takže týdně 1x fitko, 1x bazén (500-1000m, pak 15 minut do páry) a 5x týdně večer SM systém. Cca 3 x týdně si posedím 30 minut na balonu a jen se tak pohupuji. Od října mě občas trošku (převážně večer když jsem si sedl do křesla k TV) pobolívaly lýtka, tak jako spíš mravenčení. Od Vánoc (měl jsem nějakou virózu) mě začalo bolet vpravo v hýždi, při sezení a kašli mi bolest projela do zadní strany lýtka. Nejhorší je to ráno, když je to zatuhlé. Pak to rozchodím a je to lepší. Naučil jsem se ve stoje do rotace "prokřupat" obratle, což jsem dělal i 3x denně, ale nyní už tak 1x za den, nebo jednou za 2 dny. Jen při pocitu, že to nějak zatuhuje. Současně mi před 2 lety začalo lupat v pravé kyčli, když jsem ve stoje zvednul nohu nahoru (ohnutou v koleni-lýtko svisle dolů) a vytočil ven od těla. Když ji dávám dolů, silně tam lupne (přeskočí). Není to spojené z bolestí. Dnes jsem byl u ortopeda a ten mi napsal do zprávy: "coxa valga, plošší acetabulum vpravo, coxartosaII.st. oboustraně, ILs přechod bez zjevné patologie." Řekl mi, že mám artrózu obou kyčlí 2 stupně a že při 4 stupni se přistupuje k výměně kyčelního kloubu. To mě opravdu vyděsilo, ve 34 letech. Doporučil mi na jaře a na podzim přijít na nějaké magnety, k tomu mi prodá chondoprotektiva a za 3 roky si přijít pak na rentgen kyčlí. Pak mi řekl plavat a jezdit na kole. Pane doktore nevím čím to může být, jaké spojitosti v tomto jsou. Můžete mi poradit co mám dělat dál? Jak se k celé situaci postavit? Trvalé bolesti mě ničí po psychické stránce. Děkuji za čas i ochotu. Martin

Odpověď odborníka:

Coxartroza II. stupně je dosti častá,i v tomto věku, změny jsou zřejmě i lehce vrozené dle popisu tvaru kýčle. Nález na pateři na MR, a podle popisu není nijak význačný, ale lokalizace i malého výhřezu v blízkosti kořene může způsobit existující potíže. Je na místě udržet pevný svalový korzet, který pomůže udržet pateřní stabilitu a tím omezit případné zhoršení pateřních bolestí. Nicméně se domnívám, že nejlepší je vaše spolupráce s ortopedem, rehabilitačním lékařem a fyzioterapeutem přímo u opakované serie pohybové a fyzikálním léčby na rehabilitaci. Stran pohybových aktivit jak je popisujte patrně méně bude více, bohužel všeho moc škodí a i pohybová aktivita musíbýt dozována. Opakovat po čase vyšetření magnetickou rezonancí je na místě. Určitě by byla užitečná i lázeňská léčba, kterou můžete mít hrazenou vaší zdravotní pojišťovnou.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: