Prodělané 3 angíny za jeden měsíc

Dobry den, za cely cervenec jsem prodelala 3 anginy, pri me treti navsteve znovu s bolesti v krku, a teplotou mi pan doktor delal testy na mononukleozu, ktere byli negativni.Pri posledni kontrole uz jsem mela vytery z krku,nosu i sedimentaci v poradku... Od te doby mam stale zvetsene mandle,jen uz bez bolesti.. Pripisovala jsem to prave tem 3 prodelanym anginam.. ale asi pred dvouma tydnama jsem si vsimla ze mam natekle lymfaticke uzliny na krku(bez bolesti), ktomu jakoby "hlenovity" hlas, (pritom rymu nemam) spis jen takovy pocit, cemuz se zrejme pripisuje ze se mi spatne dýchá. nemam teploty(takze to angina snad znovu není!) jen jsem vecne unavena a spava. (jenom dodam ze mam desne nafoukle bricho spise v horni casti,pocit plnosti,a obcas krece-asi to stim vubec nesouvisi?) Nevite cim je to zpusobeno? Uz dva mesice se z toho v podstate nemuzu vyhrabat..

Odpověď odborníka:

Možná šlo spíše o "jednu anginu", která se Vám po neúplném doléčení opakovaně vracela. Infekce jistě aktivovala imunitní systém, což se projeví mimo jiné právě zvětšením orgánů, ve kterých se imunitní děje odehrávají - uzlin a mandlí. Tato aktivace přetrvává nějakou dobu i po vymizení/vyléčení infekce, může jít i o několik týdnů. Tedy proto, pokud nyní nemáte jiné potíže (zvýšené teploty, bolesti v krku), asi není důvod se zneklidňovat, spíše vyčkat a udržovat se ještě po nějakou dobu v režimu rekonvalescence. Pro zklidnění hrdla můžete kloktat kupř. odvar z heřmánku či šalvěje, vincentku aj. Pokud by se situace nelepšila, vyhledejte prosím znovu lékaře, který Vaše anginy léčil. I když jsou nyní výsledky výtěrů negativní, byly jistě ovlivněny tím, že jste nedávno užívala antibiotika, a přetrvávání infekce proto nelze zcela vyloučit. Přeji včasný ústup potíží.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie
Články: Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie
Lidé s nespecifickými...
Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Články: Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Většina lidí provozujících...
Postižení kůže u Crohnovy nemoci
Články: Postižení kůže u Crohnovy nemoci
Nespecifické střevní záněty...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Na zánět průdušek platí síla přírodního léku
Články: Na zánět průdušek platí síla přírodního léku
Přírodní a klinicky ověřená...
Víte, co jíst a nejíst při průjmu?
Články: Víte, co jíst a nejíst při průjmu?
S průjmem se téměř každý...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: